Glavna letošnja novost je sekcija Otočje, na kateri bodo predstavili filmske festivale sorodnih usmeritev: Cinema City iz Novega Sada, italijanske eksperimentalne filme in dogajanje v vasici Topolovo v Nadiških dolinah. Foto: BoBo
Glavna letošnja novost je sekcija Otočje, na kateri bodo predstavili filmske festivale sorodnih usmeritev: Cinema City iz Novega Sada, italijanske eksperimentalne filme in dogajanje v vasici Topolovo v Nadiških dolinah. Foto: BoBo
Rade Šerbedžija
Med gosti letošnjega Kino Otoka bo tudi Rade Šerbedžija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

S filmom Preprosto življenje hongkonške režiserke Ann Hui se bo nocoj na Manziolijevem trgu v Izoli začel 8. festival Kino Otok.

Že pred uradnim odprtjem se bo gledalcem na drugi festivalski lokaciji, v Art kinu Odeon, ponudila priložnost za ogled filma Rez. Japonski film je delo iranskega režiserja Amirja Naderija, enega najvplivnejših ustvarjalcev perzijske kinematografije. Napet psihološki triler je strastno iskren poklon neomajni ljubezni do filmskega ustvarjanja, do filma in filmske zapuščine.

Obiskovalci si bodo do 3. junija na osrednjem festivalskem prizorišču lahko ogledali osem celovečercev. Glavna letošnja novost je sekcija Otočje, ki bo predstavila filmske festivale sorodnih usmeritev.

Med osmimi izbranimi celovečerci v Letnem kinu Manzioli bo prikazan film Ime mi je Li italijanskega režiserja Andree Segreja, v katerem je zaigral Rade Šerbedžija. Oba bosta po napovedih organizatorjev gosta festivala.

Vse podrobnosti o filmskem dogajanju v Izoli v naslednjih dneh najdete tukaj.

V glavnem programu bo tudi film Cezar mora umreti, za katerega sta legendi italijanskega filma, režiserja Paolo in Vittorio Taviani, prejela osrednjo nagrado na letošnjem Berlinalu. Hči zadnjega, Giovanna Taviani, prav tako režiserka, bo v Izoli predstavila svoj festival Salina Doc Fest, ki poteka na Eolskih otokih.

Drugi "otoki" in radikalni podvigi
Gostovanje Tavianijeve bo del nove programske sekcije Otočje, v kateri bo mogoče spoznati še festival Cinema City iz Novega Sada, italijanske eksperimentalne filme in dogajanje v vasici Topolovo v Nadiških dolinah, kjer se že 20 let srečujejo ustvarjalci z vsega sveta.

V sekciji Signali bodo zastopane radikalnejše filmske oblike. Med avtorji tovrstnih stvaritev bodo britanski režiser Ben Rivers, francoski režiser Bertrand Bonello in avstrijski režiser Michael Glawogger. Sekcija Prijatelji bo ponudila filme po izboru Olafa Möllerja, Neila Younga, Jana Cvitkoviča in Erwina van't Harta.

Mladi filmski ustvarjalci se bodo s svojimi kratkometražnimi filmi predstavili v sekciji Video na plaži. Otrokom in mladim pa bo namenjen program Kinobalon, s katerim bo v Izoli gostoval ljubljanski Kinodvor.