Lik Clarice Starling (V Ko jagenjčki obmolknejo jo je igrala Jodie Foster, v Hannibalu pa Julianne Moore), je na lestvici ameriškega filmskega inštituta na šestem mestu najbolj antologijskih protagonistov vseh časov. Foto: EPA
Lik Clarice Starling (V Ko jagenjčki obmolknejo jo je igrala Jodie Foster, v Hannibalu pa Julianne Moore), je na lestvici ameriškega filmskega inštituta na šestem mestu najbolj antologijskih protagonistov vseh časov. Foto: EPA
"Quid pro quo, Clarice ... quid pro quo."

Ameriška kabelska televizija Lifetime je najavila snemanje serije Clarice, ki bo spremljala kariero mlade agentke Starling, potem ko sklene šolanje na FBI-jevi akademiji, a še preden jo pokličejo na pomoč v primeru zloglasnega Hannibala Lecterja.

Da bo vse skupaj še bolj zapleteno, bo Lifetimovo serijo treba ločevati od NBC-jeve, ki si je za izhodišče prav tako vzela antologijski film. Nadaljevanka Hannibal se bo osredotočala na odnos med briljantnim, a motenim "kanibalom Hannibalom" in Willom Grahamom, FBI-jevim strokovnjakom za psihološko profiliranje zločincev. Za vlogo Grahama je menda že bil najet Britanec Hugh Dancy; avtor serije je Bryan Fuller (producent serij Heroes, Pushing Daisies in Wonderfalls).

Briljanten, uglajen - in popolnoma nor
Dr. Hannibal Lecter, morilski gurman, je svoji najljubši opravili na svetu – ubijanje in dober obrok – združil z občudovanja vredno učinkovitostjo. O tem, kako hipnotično zloben in učinkovit je bil Anthony Hopkins v svoji vlogi, priča že podatek, da ima v celem filmu Ko jagenjčki obmolknejo vsega skupaj le za 17 minut prizorov. Mračnega sadista Lecterja je igral še v dveh nadaljevanjih filma Ko jagenjčki obmolknejo, Hannibal in Red Dragon, nato pa je štafeto kot 'mladi Hannibal' za predfilm (Hannibal Rising) prevzel Gaspard Ulliel. Slednje bi nam lahko tudi prihranili (sicer se je lik dr. Lecterja pojavil že leta 1986, v filmu Manhunter, kjer ga je igral Brian Cox).

Tako Lecter kot Graham sta se prvič pojavila že daljnega leta 1981 kot junaka romana Red Dragon Thomasa Harrisa. Lik Clarice Starling je na prizorišče prišel šele leta 1988, v nadaljevanju Silence of the Lambs.

Televizija: nič več "pod častjo" filmskim zvezdam
Lifetime v svojem programu za naslednjo sezono sicer v ospredje postavlja TV-filme s čim bolj zvezdniško zasedbo. Prihodnji mesec se tako začne snemanje biografskega filma Liz & Dick, v katerem bo Elizabeth Taylor igrala Lindsay Lohan. Queen Latifah, Phylicia Rashad, Jill Scott in Alfre Woodard bodo nastopile v njihovi TV-adaptaciji Jeklenih magnolij, Mary J. Blige pa bo osrednji obraz filma Parallel Lives, ki bo tematiziral življenji Corette Scott King in Betty Shabazz, vdov Martina Luthra Kinga in Malcolma X.