Odločitev o tem, ali bo kandidiral za programskega direktorja kinoteke, še ni padla. Foto: RTV SLO
Odločitev o tem, ali bo kandidiral za programskega direktorja kinoteke, še ni padla. Foto: RTV SLO
Boštjan Jambrek
Predstava se bo vrtela, tudi če bo v dvorani en sam človek. Foto: RTV SLO

V spletni klepetalnici MMC-ja RTV Slovenija je Jambrek med drugim tudi dejal, da bi kinoteka, če bi presojali le po kakovosti programa, propadla zadnja. Kot osrednji namen institucije poudarja, da mora ta skrbeti predvsem za filmsko zgodovino in razvoj filmske kulture, v prvih mesecih pa bo namenjena le gledanju filmov, kasneje pa bi se v prostorih kinoteke lahko vrstili tudi drugi dogodki, predvsem različna izobraževanja.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Sprva program iz kinotečne baze

V njegovem osebnem okusu sta na prvem mestu ameriška in britanska kinematografija, vendar Jambrek poudarja, da to ne vpliva na oblikovanje sporeda kinoteke. O programu, ki ga bodo ljubitelji sedme umetnosti lahko gledali do poletja pa Jambrek pravi, da ga bodo "gradili predvsem iz naše baze filmov, pri čemer se bomo trudili, da predstavimo tudi filme, ki jih še nismo vrteli. Na sporedu bodo npr. tako zahtevni filmi z vsega sveta, kot tudi lahkotnejše komedije. Muzikali in ZF filmi, kriminalke in eksperimentalni filmi. Filmi iz ZDA in Evrope, filmi z vsega sveta in slovenski filmi... Program se bo trudil biti čimbolj pester!" V programu pa zaenkrat ne bo animiranih filmov, saj, tako Jambrek, Igor Prassel, ki je do sedaj vodil Animateko zaposlen na drugih projektih.

In koliko to stane?
Cena vstopnic za predstave v Slovenski kinoteki ne bo enotna. Jambrek je v pogovoru poudaril, da bo redna cena brez popustov 800 tolarjev, za posebne dogodke bo treba v žep seči nekoliko globje in odšteti 1.000 tolarjev, ogled slabših kopij in filmov, ki ne bodo imeli podnapisov, pa bo predvidoma stal med 400 in 600 tolarji. Četudi se vseh vstopnic za dolčeno projekcijo ne proda, pa to po Jambrekovem mnenju ne sme vplivati na poslanstvo kinoteke - predvajanje kakovostnih filmov in izobraževanje filmske javnosti. "Seveda se bom trudil v našo prenovljeno dvorano pripeljati čimveč ljudi, toda predstava se bo vrtela, tudi če bo v dvorani en sam človek. In prav je tako."