Med poletom v zemeljsko orbito znanstvenica Ryan in astronavt Matt opravljata rutinski sprehod po vesolju, ko deli odsluženega satelita zadenejo in uničijo njuno plovilo. Foto: Kolosej
Med poletom v zemeljsko orbito znanstvenica Ryan in astronavt Matt opravljata rutinski sprehod po vesolju, ko deli odsluženega satelita zadenejo in uničijo njuno plovilo. Foto: Kolosej
Strah brodolomcev se postopoma preveša v paniko; sleherni požirek zraka zajeda v tisto malo kisika, ki jima ga je še preostalo. Foto: Kolosej
Alfonso Cuarón s svojima zvezdnikoma. Foto: EPA

Znanstveno-fantastična epopeja z Georgeom Clooneyem in Sandro Bullock v glavnih (in praktično edinih) vlogah je na ameriška velika platna prišel minuli konec tedna, pri nas pa gomo lahko videli že naslednji teden (17. oktobra).

Če so analitiki filmu za otvoritveni vikend v ZDA napovedovali približno 40-milijonski zaslužek, pa je ta pričakovanja še presegel in z 55 milijoni dolarjev in pol zakoličil tako rekord za najdonosnejšo oktobrsko premiero (doslej ga je imel tretji del Paranormalnega)kot tudi rekord med filmi, v katerih sta kdaj nastopila zgoraj omenjena zvezdnika.

Navdušenje nad noviteto 3D-ja popušča
Pri tem je zanimiv podatek revije Variety, da je bilo približno 90 odstotkov vstopnic, ki so jih v predprodaji prodali prek spleta, za (dražje) 3D projekcije - kar je več, kot za Cameronov Avatar, film, ki tradicionalno velja za prvi eksponent in do danes največji dosežek 3D "fenomena". To je presenetljivo tudi zato, ker je statistična analiza še v začetku tega leta potrdila, da Američani izgubljajo potrpljenje s 3D kinematografi ter da niso pripravljeni plačati 3 ali 4 dolarje več za tovrstno "nadgradnjo" filma. (V ljubljanskem Koloseju boste na primer za "navadno" projekcijo plačali 5,85 evra, za 3D različico pa 8,15 evra.)

Občinstva torej v globalnem merilu postajajo bolj selektivna in se za ogled filma v 3D odločijo le, če verjamejo, da bodo za svoj denar priča "znatno boljši izkušnji"; Gravitacija je očitno eden od redkih takih filmov. Pri studiu Warner so verjetno zadovoljni tudi z zanimanjem, ki so ga uspeli zbuditi za film še pred redno distribucijo; trenutno ima na spletni strani Rotten Tomatoes, na kateri so zbrane kritike z vseh vetrov, 98-odstotno pozitivno oceno, pri Boxopfficeu pa so pohvalili medijski "buzz": "Gravitacija nam je postregla z eno najboljših premier na Twitterju letos".

Kot da si v vesolju
Za The Hollywood Reporter je filmu hvalnice pel celo Buzz Aldrin, drugi človek v zgodovini, ki je stal na Luni. "Neverjetno sem bil navdušen nad prikazom dogajanja v breztežnostnem prostoru. Premikanje skozi vesoljsko postajo je točno tako, kot se ga spominjam iz vesolja."

Brez vesoljcev in nadnaravnega
Sandra Bullock in George Clooney v filmu igrata izkušenega astronavtskega veterana in znanstvenico, ki se na vesoljski postaji po hudi nesreči bojujeta za preživetje. Par se znajde v težavah, ko silovito trčenje z razbitinami nekega satelita uniči pol postaje in ubije vse druge člane posadke. Scenarij za film je režiser napisal v sodelovanju s svojim 29-letnim sinom Jonasom, je pa to njegov prvi celovečerec po letu 2006 in filmu Children of Men. Oboževalci zadnjega verjetno ne bodo razočarani, saj je Gravity po Clooneyjevih besedah "bolj podoben (Odiseji, op. n.) 2001 kot akcijskemu filmu". Lep dokaz tega je že podatek, da je uvodni prizor neprekinjena 17-minutna sekvenca.