Po letu 2016 Jennifer Lawrence ni zavezana nobeni franšizi več: morda si zdaj, ko ima oskarja, želi nastopati le še v resnih dramah? Foto:
Po letu 2016 Jennifer Lawrence ni zavezana nobeni franšizi več: morda si zdaj, ko ima oskarja, želi nastopati le še v resnih dramah? Foto:
Najnovejšega filma z Jennifer in Bradleyjem pa ni režiral David O. Russell, ampak Danka Susanne Bier. Film, ki ima že lansko letnico nastanka, je šele pred dnevi doživel newyorško premiero. Foto: AP

MTV je Jennifer pred mikrofon ujel na premieri zgodovinske drame Serena; čisto nedvoumno je potrdila, da se bo po snemanju Apokalipse poslovila od oblike spreminjajoče se mutantke modre kože. "To bodo moji zadnji Možje X, pravzaprav," so bile njene besede.

Popolnoma proste roke za prihodnost
Kar seveda pomeni, da bo 24-letnica kmalu prosta vezi vseh megalomanskih hollywoodskih franšiz, ki so jo potisnile na čisto novo raven slave. Že novembra jo bomo namreč lahko na velikih platnih še četrtič in zadnjič videli kot Katniss Everdeen v franšizi Igre lakote.

Lawrenceova, ki je oskarja dobila za vlogo nevrotične mlade vdove v drami Za dežjem posije sonce, sicer pa se lahko pohvali še z dvema drugima oskarjevskim nominacijama, je v modro kožo Mystique prvič zlezla za film Možje X: Prvi razred (2011). Lik, ki je znan tudi kot Raven Darkholme, je še več minutaže dobil v lanskem, kritiško dobro sprejetem nadaljevanju Dnevi prihodnje preteklosti, v Apokalipsi pa bi znal biti čisto v ospredju.

Tudi novi film bo režiral stalni spremljevalec franšize Bryan Singer, vse skupaj pa se bo odvijalo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zgodba se bo najverjetneje vrtela okrog naslovnega zlikovca, Apocalypse, ki ga bo igral Oscar Isaacs. V stripih je bil Apocalypse prvi mutant, ki se je rodil pred več kot pet tisoč leti. V najslavnejši epizodi, Age of Apocalypse, zavlada kar celi Zemlji, kjer so mutanti že zdavnaj zasužnjili "navadne" ljudi.

Jennifer obenem ni edina članica igralske zasedbe, ki se od franšize poslavlja; tudi Nicholas Hoult, filmski Beast, je prejšnji teden potrdil, da je podpisal pogodbo le še za film Apocalypse (a si pušče priprta vrata: če bi bil scenarij dober, bi se vrnil še za en film, pravi.)

Bomo pa čez približno eno leto (maja 2016) k sreči še spet dobili Michaela Fassbenderja in Jamesa McAvoya v vlogah bojujočih se mutantov Magneta in Profesorja X. V ekipo prihajajo tudi novi obrazi: Sophie Turner (Igra prestolov) bo mlada Jean Grey, Alexandra Shipp pa mlada Storm. (Njuni vlogi sta v "starejših" različicah v prejšnjih filmih igrali Famke Janssen in Halle Berry).