Cenetu se sesuje življenje. Odseli se na podeželje, kjer  dobi novo službo in prijatelje. Z optimizmom se postavi na noge. Foto: Milan Urbajs
Cenetu se sesuje življenje. Odseli se na podeželje, kjer dobi novo službo in prijatelje. Z optimizmom se postavi na noge. Foto: Milan Urbajs
Varno zatočišče za prijatelje je pekarna. Foto: Milan Urbajs
Del igralske ekipe v Našem vsakdanjem kruhku. Foto: Milan Urbajs
Drugo zatočišče za izmenjavo življenjskih resnic - pri Fraklu. Foto: Milan Urbajs
Cene (Primož Petkovšek) in Agica. Foto: Milan Urbajs
Boštjan (Andrej Nahgital). Foto: Milan Urbajs
Irena (Barbara Žefran). Foto: Milan Urbajs
Jaka v avtomobilu (Vladimir Vlaškalić). Foto: Milan Urbajs
Ivan (Janez Starina) in Cene. Foto: Milan Urbajs
Jože (Robert Prebil). Foto: Milan Urbajs
Pika (Gaja Pegan Nahtigal) in Cene Foto: Milan Urbajs
župnik (Jožef Ropoša) in Cene Foto: Milan Urbajs

Cene se je po zakonskem brodolomu in izgubi službe znašel na najnižji točki svojega življenja. Iz mesta se preseli na deželo. Ko dobi še novo službo, preteklost pusti za seboj in počasi se začne sestavljati mozaik njegovega novega življenja. V pekarni, za katero razvaža kruh, najde nove prijatelje, odlično se razume tudi s strankami in kmalu postane nepogrešljiv akter družabnega dogajanja v na videz zaspanem primestju, kjer pa se v resnici dogaja marsikaj. Podeželsko idilo pretresajo takšne in drugačne govorice, družinske drame, stare zamere, pa tudi ljubezenski zapleti, tako da Cenetu nikoli ni dolgčas.

Skozi 18 epizod sledimo preobrazbi protagonista iz nekoga, ki mu usoda ni prizanesla in je končal med poraženci življenja, v prerojenega človeka, ki se z nasmehom in zaupanjem ozira v prihodnost.

Gledalci TV Slovenija bodo nedeljske večere preživeli tudi v družbi z Andrejem Nahtigalom, Barbaro Žefran, Janezom Starino, Vladimirjem Vlaškalićem, Jožefom Ropošo, Majo Boh Hočevar, Evgenom Carjem, Tinetom Omanom, Binetom Matohom, Tejo Glažar, Vojkom Zidarjem, Zvonetom Hribarjem, Evo Kraš, Robertom Prebilom, Tadejem Korenom Šmidom, Gajo Pegan Nahtigal, Anko Kolenc in Agico. Pod scenarij se podpisujeta Helena Tepina in Iztok Lovrić, serija pa je nastala v produkciji hiše Perfo.

***

Cene (Primož Petkovšek), glavni lik, 47 let. V zadnjem času ni imel sreče: najprej je šlo v stečaj podjetje, kjer je bil vodja skladišča, in je zato ostal brez službe, nato pa je razpadla tudi njegova družina. Zapustila ga je žena, pri kateri zdaj živi njuna mladoletna hči Pika. Cene se je preselil v garsonjero na obrobju Ljubljane, kjer skuša svoje raztreščeno življenje znova sestaviti. Ko se njegov dober prijatelj Boštjan upokoji, Cenetu prepusti svojo službo in začne se novo obdobje v njegovem življenju. Za primestno pekarno po okoliških krajih razvaža kruh in spoznava nove ljudi. Ker je zabaven in komunikativen, se v novi službi odlično znajde. Vzdržuje stik s hčerko, ki je ravno v najbolj turbulentnih letih, sklepa nova prijateljstva, zdrami pa se tudi njegovo srce, saj mu je všeč Irena, ki v pekarni skrbi za računovodstvo.

Boštjan (Andrej Nahtigal), Cenetov najboljši prijatelj, 64 let. Prepričan je, da bo v pokoju užival, in sprva je res tako, vendar se brezdelja kmalu naveliča. Ko se je upokojil, je prekinil tudi svojo romantično zvezo s Karmen, kar se izkaže za napako. Ker nima volje za nič, se začne zapirati v svoj osamljeni svet, ne druži se več s prijatelji in vse dneve preždi sam doma. Iz vrtinca depresije ga reši Cene, ki mu dela družbo in ga vztrajno nagovarja, naj se zopet zbliža s Karmen, Boštjanu pa stoji ob strani tudi druščina, ki ga pogreša za točilnim pultom.

Irena (Barbara Žefran), hči lastnika pekarne, 39 let. V pekarni skrbi za računovodstvo, zasebno pa je že nekaj let v zunajzakonski zvezi z Jakom, ki pa je ne osrečuje. V njej počasi dozoreva spoznanje, da Jaka ni pravi moški za njo, to pa ji skuša dopovedati tudi njen oče, ki ga skrbi, da nikoli ne bo dočakal vnukov. Tako se v pekarni počasi stopnjuje napetost, ki na koncu privede do velikega poka, za katerega s svojim nemogočim vedenjem in skoki čez plot poskrbi kar Jaka sam. Svoje pa pri tem odigra tudi Cene, ki je Ireni iz dneva v dan bolj simpatičen.

Jaka (Vladimir Vlaškalić), Irenin zunajzakonski partner, 41 let. V pekarni je neke vrste vodja, čeprav ima vse niti še vedno v rokah Irenin oče. Pri hiši ni priljubljen, saj vsevprek pametuje in je nadvse nadležen. Do vseh se vede nespoštljivo. Prepričan je, da bi pekarna poslovala veliko bolje, če bi Irenin oče vse skupaj prepustil njemu, a tega prepričanja z njim ne deli nihče drug. V prostem času se ukvarja s sumljivimi posli, kar na koncu privede do njegovega neslavnega konca.

Ivan (Janez Starina), Irenin oče in lastnik pekarne, 68 let. Pekarno je nasledil od svojega očeta in bliža se čas, ko bo moral zadeve prepustiti mlajšim, vendar tega ne misli storiti, dokler je pri hiši Jaka. Silno si želi vnukov, a je prepričan, da jih ne bo dočakal, če bo Irena vztrajala v neobetavni zvezi z Jakom. Čisto drugačno pa je njegovo mnenje o simpatičnem Cenetu, zato mu je všeč, ko med Cenetom in Ireno začno preskakovati prve iskrice naklonjenosti.

Jože (Robert Prebil), glavni pek v pekarni, 48 let. Jože je v pekarni zaposlen že tako dolgo, da je postal že tako rekoč del inventarja. Dobro se razume z vsemi razen z Jako. S Cenetom se hitro spoprijateljita, Jože pa je tudi prvi, ki opazi, da se Cene in Irena spogledujeta. Tega ne deli z nikomer, le Ceneta včasih v šali zbada in ga spodbuja, naj v povezavi s tem kaj stori.

Pika (Gaja Pegan Nahtigal), Cenetova hči, 17 let. Po ločitvi staršev je ostala pri mami, vendar je ves čas povezana z očetom. Spoprijema se z vsemi mladostniškimi težavami in jih deli s Cenetom. Z mamo se ne razume najbolje, nič kaj navdušena pa ni niti nad njenim novim partnerjem. Čeprav še ni odrasla, tudi otrok v resnici ni več, in Cene v nasprotju z njeno mamo to zelo dobro razume.

Župnik (Jožef Ropoša), 52 let. O ljudeh in dogodkih v bližnji okolici ve tako rekoč vse, brez njegove vednosti se v primestju ne zgodi skoraj nič. Najbolj pereča župnikova težava je njegova kuharica, ki je obsedena z zdravo prehrano in župniku ne kuha tistega, kar ima on najraje, pač pa mu iz dneva v dan pripravlja najrazličnejše zvarke, ki mu ne teknejo niti malo. Župnikove težave lajša Cene, ki mu skrivaj dostavlja dobrote iz pekarne, tu in tam pa mu prinese tudi kaj slastnega, kar je skuhal sam.

Frakl (Zvone Hribar), gostilničar, 54 let. Prekaljen gostinec, ki menja natakarice kot po tekočem traku. Za njegovim točilnim pultom se redno srečuje Cenetova druščina, ki v gostilno ne hodi samo na pijačo, ampak tudi na kosilo, saj je Frakl mojster za enolončnice. O vsem, kar se dogaja v bližnji okolici, je obveščen celo bolje kot župnik, kajti za točilnim pultom ljudje spregovorijo tudi o najbolj žgečkljivih temah.

Pavle in Polde (Evgen Car, Tine Oman), soseda, 84 in 86 let. Pavle je veren človek, Polde pa je ateist in nekdanji komunist. Tako rekoč vse življenje že stojita na nasprotnih bregovih in vsako priložnost izrabita za prepir. Njuno nerazumevanje se vleče že tako dolgo, da ga ne moreta preseči, a kdaj pa kdaj jima za kratek čas le uspe pozabiti na ideološke razprtije, ki jih družno gojita že desetletja. Ker sta tako konfliktna, ju ne obiskujejo niti sorodniki. Edini, ki z njima občasno poklepeta, je Cene, ki jima dostavlja kruh.

Marjan in Vera (Bine Matoh, Teja Glažar), upokojenca, 66 in 67 let. Marjan in Vera sta upokojena učitelja, oba sta izobražena in razgledana človeka, njuna zveza je dobro utečena. Med njima ni nikakršnih trenj, pa tudi z drugimi nimata nobenih sporov. Marjanov hobi je peka piškotov in sladic, gospa Vera pa se je lotila vzreje zajcev. Ker pa se zajci izredno hitro razmnožujejo, njihovo naraščajoče število postane težava, ki jo pomaga rešiti Cene.

Karmen (Maja Boh), vdova, 51 let. Že dolgo je samska, zato se je navadila na takšno življenje in ne žaluje za preteklimi časi. Je zelo dejavna, redno hodi v hribe in veliko časa preživi v naravi. Potem ko se je Boštjan upokojil in sta se nehala videvati, je našla novega prijatelja, vendar vseeno nekoliko pogreša Boštjana, s katerim sta se odlično razumela. Cene se trudi, da bi stara zveza spet zaživela in oba nagovarja, naj se zopet zbližata, vendar sta oba preveč ponosna in trmasta, zato Cenetovi poskusi sprva niso uspešni.

Ibro (Vojko Zidar), dostavljavec moke za pekarno, 58 let. Z družino se je iz Bosne preselil v Slovenijo leta 1993, ko je na Balkanu divjala vojna. Njegova najljubša tema za pogovor je nogomet, rad pa ima tudi športne stave, še posebej kadar mu uspe za kakšno stavo nagovoriti Boštjana. Ko njegova žena izgubi službo, ga to zelo skrbi, zadrego pa razreši Cene, ki ima za to težavo idealno rešitev.

David (Tadej Koren Šmid), redkobeseden najstnik, 17 let. Nekoliko uporniški srednješolec, ki za zajtrk in malico kadi cigarete, dokler ga naključno srečanje s Piko ne privede do spoznanja, da so cigarete nesmiselne. David in Pika postaneta par, kar silno razburi Pikino mamo, bistveno manj pa Ceneta, ki se mu zdi to nekaj povsem normalnega.