Steve Jobs naj bi sogovornike svojega biografa prosil za iskrenost, prav tako naj ne bi zahteval avtorizacije knjige pred izdajo. Foto: Reuters
Steve Jobs naj bi sogovornike svojega biografa prosil za iskrenost, prav tako naj ne bi zahteval avtorizacije knjige pred izdajo. Foto: Reuters
Steve Jobs
Fizično ga je bolezen v zadnjih tednih življenja močno ošibila, njegova misel pa je, kot pravi biograf Walter Isaacson, ostala enako ostra. Foto: EPA
Noah Wyle
Leta 1999 je Steva Jobsa v Piratih Silicijeve doline igral Noah Wylie, njegov tekmec Bill Gates je bil Anthony Michael Hall. Foto: Turner Network Television

Edina avtorizirana biografija o Jobsu, ki jo podpisuje Walter Isaacson, bi prvotno morala iziti novembra, po nedavni smrti legende iz Silicijeve doline pa so z izdajo pohiteli. Nov napovedan datum izdaje je 24. oktober, naslov pa se je že znašel na prvem mestu Amazonovega seznama najbolj prodajanih uspešnic.
Slavni deloholik, ki je ta teden izgubil boj z rakom, je delo avtoriziral, rekoč: "Želim, da me moji otroci poznajo." Založnik Simon and Schuster je potrdil, da je knjiga Steve Jobs (med ovrženimi delovnimi naslovi sta bila tudi The Book of Jobs in iSteve) že v tisku, knjiga pa bo skupaj s formatom e-knjige gotovo dostopna 24. oktobra.
Naj otroci vedo, zakaj očeta ni bilo z njimi
Zadnjič se je Jobs s svojim biografom Isaacsonom srečal pred nekaj tedni, ko se je že zavedal vse bližjega konca. Avtor se je v prispevku v Timesu spominjal Jobsa, kako se je zvijal od bolečin v spalnici na svojem domu v Palo Altu v Kaliforniji. Avtorju je zaupal, da je prešibek, da bi se povzpel po stopnicah v svojo drugo spalnico, a kljub temu, je opazil Isaacson, je bila njegova misel še vedno ostra in njegov humor enako živ.
Jobs je svoje zasebno življenje vedno pazljivo varoval pred mediji, tako svojega sina, tri hčerke (eno iz prejšnje zveze) kot ženo, s katero je bil poročen 20 let. "Nisem jim bil vedno na voljo, zato želim, da vedo in razumejo, zakaj je bilo tako."
Knjiga temelji na več kot 40 pogovorih z Jobsom, vključuje pa tudi pogovore s člani njegove družine, prijatelji, oboževalci, poslovnimi tekmeci in nekdanjimi sodelavci. V Simon and Schuster ga opisujejo kot moža, ki so ga 'gnali demoni', moža, ki je lahko ljudi okoli sebe razbesnel in spravil na rob obupa.
Povejte mojo zgodbo iskreno, brez olepševanj
Čeprav je sodeloval v postopku pisanja knjige, ni zahteval nadzora nad napisanim, niti avtorizacije oziroma branja pred izdajo, trdijo izdajatelji. Prav tako naj bi spodbujal ljudi, ki so biografu pripovedovali o njem, da to storijo z vso odkritostjo in tudi sam je o nekaterih sodelavcih in tekmecih govoril brez dlake na jeziku.
Jobs je odigral pomembno vlogo tudi znotraj filmske industrije, najprej z iTunes in multimedijskimi napravami, s katerimi je gledanje filmov postala povsem drugačna izkušnja, pa tudi kot soustanovitelj modernega Pixarja (pozneje ga je prodal Disneyju), ki je pomembno vplival na razvoj računalniške animacije.

Kdaj lahko pričakujemo film o Jobsu, še ni znano, spodaj pa si lahko ogledate, kako ga je leta 1999 v tv-drami Pirates of Silicon Valley (Pirati Silicijeve doline) upodobil Noah Wylie.