Transcendenca na Kitajskem: namrščeni Depp, ampak predvsem pa avtomobili. Foto: Kotaku.com
Transcendenca na Kitajskem: namrščeni Depp, ampak predvsem pa avtomobili. Foto: Kotaku.com
Ko se izkaže, da dr. Caster (Johnny Depp) ne bo preživel poskusa atentata, njegova žena (Rebecca Hall) njegovo zavest prepiše v računalnik z umetno inteligenco ... Toda, je ta nova entiteta še njen mož? Lahko računalnik čuti? Film se nekako ne more odločiti.

Ob redkih priložnostih, ko se ameriški film le uvrsti na kitajske sporede, studii pri njegovi promociji praviloma ne stiskajo z denarjem - toliko bolj, če gre slučajno za kitajsko koprodukcijo. Vseeno pa je promocija za režijski prvenec Wallyja Pfisterja, rednega sodelavca Christopherja Nolana (ta je tudi eden od izvršnih producentov Transcendence), milo rečeno kilava. Plakati, ki so se pred petkovo premiero pojavili po Pekingu, so bolj kot reklama za film videti kot oglas za kitajsko znamko avtomobila, ob katerega je prilepljena fotografija Johnnyja Deppa. (Pa v filmu ni nobenega omembe vrednega pregona z avtomobili.)


Lena promocija je presenetljiva tudi zato, kot med drugim razmišlja bloger Eric Jou, ker se je kitajska koprodukcijska hiša DMG vseeno toliko potrudila, da so na Kitajsko za intervjuje pripeljali celo samega Deppa. Za primerjavo: ko se je lani na kitajskem predvajal Iron Man 3, so lokalni mediji kar tekmovali med seboj v opisovanju, kako in pri čem je imela Kitajska vlogo pri snemanju.

Depp seveda ni edini, ki je šel svoje promocijske dolžnosti opravljat na drugo največje svetovno tržišče: še pred kratkim so tam film Kapitan Amerika glaševali Chris Evans, Scarlett Johansson in Samuel L. Jackson, le en dan za njimi pa so Andrew Garfield, Jamie Foxx in Emma Stone prišli pospremit Spider-Mana 2.

So ljudje naveličani Deppa?
Transcendenca je v prvem koncu tedna predvajanja v ZDA zaslužila (relativno gledano) pičlih 11 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je to že tretji zaporedni komercialni neuspeh za Deppa (na slab sprejem sta naletela tako vampirska komedija Temne sence kot akcijski vestern Osamljeni jezdec). Pravzaprav je Transcendenca, distopična vizija prihodnosti umetne inteligence, v prvem koncu tedna zaslužila celo manj kot pred leti zasmehovani Turist z Angelino Jolie ob Deppu.