Jon Voight in Angelina Jolie po Oskarjih 2001, enem od njunih trenutkov sprave. Foto: AP
Jon Voight in Angelina Jolie po Oskarjih 2001, enem od njunih trenutkov sprave. Foto: AP
Kljub obupnim razmeram v japonskem ujetništvu se je Louis Zamperini odločil kljubovati neusmiljenim stražarjem in do konca vojne ostal neuklonljiv, piše v opisu drugega celovečerca v režiji Angeline Jolie. Foto: Kolosej

76-letnik je za Vulture spregovoril na zabavi pred podelitvijo grammyjev v Los Angelesu: "Njena režija je izjemna, resnično izjemna, in tudi če ne bi bila moja hči, bi rekel: 'Delal bi z njo.' Dosegla je reči, ki so neverjetno zahtevne."

Neuklonljiv je življenjska zgodba ameriškega olimpijskega tekača in vojaškega pilota Louisa Zamperinija, sina italijanskih priseljencev, ki jo je v knjigi z istim naslovom zapisala Laura Hillenbrand. V filmu Zamperinija, ki ga je imela japonska mornarica zaprtega v taborišču dve leti, predtem pa je 47 dni preživel na splavu sredi oceana po strmoglavljenju bombnika v Tihi ocean, igra Jack O'Connell.

Preberite MMC-jevo recenzijo filma Neuklonljiv.

Film v režiji ene največjih filmskih zvezdnic našega časa (debitirala je z "balkansko vojno dramo" V deželi krvi in medu) je sicer dobil tri oskarjevske nominacije: eno za fotografijo Rogerja Deakinsa in dve v kategorijah zvoka. A v tistih glavnih je bil popolnoma spregledan. Je pa v nasprotju s kritiki bolj navdušil gledalce in ustvaril 150-milijonski zaslužek na blaganjah.

Jolie je bilo ob rojstvu pravzaprav Angelinino srednje ime, priimka Voight ne uporablja že vse od začetka svoje hollywoodske kariere. Voight in njena mati Marcheline Bertrand sta se ločila leta 1976, ko je imela Angie manj kot eno leto. Z očetom v mladosti ni bila kaj dosti v stikih, zato je večkrat povedala, da to, da je igralec on, ni imelo veliko vpliva na njeno izbiro poklicne poti.

Videvala sta se le poredko in se za nekaj časa pobotala ob prelomu v novo tisočletje, a se kmalu spet sprla, tudi zato se je igralka, zdaj poročena z Bradom Pittom, leta 2002 dokončno odločila, da si tudi iz dokumentov odstrani priimek Voight. Z očetom sta se po več letih čistega medsebojnega molka povezala v začetku leta 2007 po smrti Bertrandove za rakom na jajčnikih.

Tako Angelina kot njen oče že imata vsak svojega oskarja: ona ga je dobila leta 1999 za stransko vlogo v Girl, Interrputed, on pa za 21 let prej za vlogo vietnamskega veterana na vozičku v Coming Home.