Humphrey Bogart je kot sin bogatega kirurga sprva začel študirati medicino, a je ta študij hitro opustil in se posvetil igralski karieri - tako kot njegova mama. Foto: EPA
Humphrey Bogart je kot sin bogatega kirurga sprva začel študirati medicino, a je ta študij hitro opustil in se posvetil igralski karieri - tako kot njegova mama. Foto: EPA

Ta njegova protikadilska drža je zagotovo po godu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki v svojem poročilu opozarja na vpliv filmov, v katerih igralci - še posebej zvezdniki - kadijo, na mlado gledalstvo. Hkrati pa poziva oblasti, naj zagotovijo, da se za filme s prizori kajenja postavi višja starostna omejitev, in naj ukinejo državne subvencije za tako produkcijo, poroča DPA.

"Filmi, v katerih se konzumirajo tobačni izdelki, so spravili več milijonov mladih v skušnjavo, da so začeli kaditi," so poudarili pri WHO-ju ob objavi svojega Smoke-Free Movies poročila v ponedeljek zvečer. Gre za tretjo, posodobljeno verzijo poročila, prvo je WHO objavil leta 2009.

Po vse strožjih prepovedih oglaševanja cigaret in tobačnih izdelkov sploh so filmi za tobačno industrijo "eden zadnjih preostalih kanalov, kjer se lahko milijoni mladostnikov izpostavijo prizorom kajenja," je dejal pristojni direktor WHO-ja Douglas Bettcher.

Poročilo navaja še, da so nove raziskave v ZDA pokazale, da naj bi "puhajoči" igralci spodbudili kar 37 odstotkov novih mladih kadilcev, da so sploh posegli po cigareti. WHO ocenjuje še, da vsebujejo filmi, ki niso nastali v Hollywoodu, več kadilskih scen.

Filmska srenja do te teme različno naravnana
Prav tako želijo spodrezati predpostavljene tihe posle med tobačnimi koncerni in filmskimi studii. Ob tem želijo doseči, da bi bili kinodvorane, televizijske postaje in spletni ponudniki dolžni predvajati "protikadilske oglase pred vsakim filmom, ki vsebuje tobačne prizore". Medtem ko se tobačna industrija praviloma ne oglaša ob vprašanju prisotnosti svojih izdelkov na filmu, pa je filmska srenja različno naravnana.

Pred časom so italijanski filmarji v časopisu La Repubblica objavili javno pismo, v katerem so zagovarjali svobodo umetniškega ustvarjanja kot odgovor na takratne napovedi italijanskega ministrstva za zdravstvo, da se bo protikadilski zakon uveljavil tudi v filmu in televizijskih serijah. Tako je tudi italijanski režiser Paolo Sorrentino (Neskončna lepota in Mladost) mnenja, da nima v kinodvorani ministrstvo za zdravje česa iskati, saj naj tam vlada umetniška svoboda. V Italiji je prav v tem tednu začel veljati oster protikadilski zakon.

Pred dvema letoma je stopila v veljavo nova Direktiva o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih ter povezanih izdelkov, ki jo morajo države članice EU-ja v svojo nacionalno zakonodajo prenesti do letošnjega maja. Slovensko ministrstvo za zdravje naj bi tako tudi preučilo možnosti sprememb v naši zakonodaji na področju filmske industrije.