V prvem osnutku scenarija Maščevalcev je bila glavna ženska junakinja osa (The Wasp), a so jo pozneje zamenjali s Črno vdovo. Foto:
V prvem osnutku scenarija Maščevalcev je bila glavna ženska junakinja osa (The Wasp), a so jo pozneje zamenjali s Črno vdovo. Foto:
Elektra žanru ni naredila pretirane usluge.
Vzpon viteza teme
Med stotimi najdonosnejšimi filmi v ZDA v letu 2012 je bilo samo 28,4 odstotka od 4.475 govorečih vlog ženskih.

V zadnjih dneh odštevanja do premiere enega najtežje pričakovanih visokoproračunskih filmov tega poletja, Man of Steel (film je še pred premiero s pomočjo t. i. "product placementa", sponzorirane uporabe znamk v filmu, zaslužil milijone) je Joss Whedon, eden izmed najuspešnejših režiserjev žanra filmov superjunakov, napadel Hollywood zaradi pomanjkanja ženskih protagonistk.

Pomanjkanje vzornic
Joss Whedon, ki je podpisal lanski spektakel The Avengers (Maščevalci) je - po lastnih besedah - "razkačen" zaradi pomanjkanja pozitivnih ženskih vzornic za mlade ljubiteljice zgodb o superjunakih. Veliki studii po njegovem mnenju s tem, ko ne snemajo filmov o superjunakinjah, "mladim dekletom odrekajo priložnost za kulturno samorefleksijo".

"Izdelovalci igrač vam bodo rekli, da se ne bi prodalo dovolj ženskih figuric," pravi Whedon, ki je med drugim ustvaril tudi lik (in serijo) Buffy, ubijalke vampirjev. "Ljudje iz industrije bodo izpostavili dva grozna filma, ki sta bila na to temo, in rekli: A vidite? Ne da se.' Kar je neumno. Moja hčerka je gledala Maščevalce in potem rekla, da sta ji bili najbolj pri srcu Črna vdova in Maria Hill. Seveda sta ti bili, sem si mislil."

Njegovo mnenje ni čisto brezpredmetno: Maščevalci so bili tretji najdonosnejši film lanskega leta, nadaljevanje pa je že v nastajanju; v naboru protagonistov je cela vrsta junakov, tudi Scarlett Johansson kot Črna vdova in Cobie Smulders kot agentka Maria Hill. Whedon namreč pravi, da bo, če se ne bo nihče spravil k temu, sam posnel dober film o superjunakinji.

Logična izbira bi bila Wonder Woman
In kakšne kandidatke ima na izbiro? Najočitnejša je seveda Wonder Woman, ki jo je Whedon že v preteklosti skušal pripeljati na veliko platno. Svoje zanimanje za scenaristično adaptacijo je že izrazil tudi David S. Goyer (mož, ki je napisal scenarij za novega Supermana). Kevin Feige, direktor produkcije pri podjetju Marvel, pa zagotavlja, da je snemanje filma o superjunakinji samo vprašanje časa: "Treba je samo najti pravo zgodbo, pravega režiserja, pravi čas."

Sta Catwoman in Elektra preveč prestrašili studie?
Upanje, da bi se dalo posneti kritično in finančno uspešen "blockbuster" z žensko v glavni vlogi, je malo okrepila serija uspešnic z močnimi ženskami na čelu (najboljši primer so verjetno lanske Igre lakote). Toda prav žanru filmov o superjunakih je okus zagrenila polomija Catwoman iz leta 2004, ki je Halle Berry celo prinesla zlato malino za najslabšo vlogo. Drugi "grozni" film, o katerem govori Whedon, je verjetno Elektra (2005) z Jennifer Garner v naslovni vlogi.