Film
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
V Londonu prihodnosti je Alex, vodja sociopatske prestopniške tolpe (svojim podanikom pravi "droogs",popačena različica ruske besede za tovariša); med svoje hobije šteje klasično glasbo (še posebej Beethovna), posilstvo in t.i. "ultranasilje".

Dodaj v

Kako se "Alex" iz Peklenske pomaranče drži pri sedemdesetih?

70-letnica Malcoma McDowella
13. junij 2013 ob 10:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

70. rojstni dan praznuje Malcom McDowell, britanski igralec z dolgo vrsto antologijskih zlobcev v življenjepisu, ki pa se je v zgodovino filma najbrž najbolj zapisal z vlogo psihopatskega Alexa v Kubrickovi Peklenski pomaranči.

Z vlogo enega ključnih antagonistov svetovne kinematografije je McDowel požel slavo, a ga sloves in prepoznavnost lika nista ovirala pri tem, da ne bi uspešno nadaljeval kariere.

Kubrick je film Peklenska pomaranča iz leta 1971 posnel po istoimenskem kultnem romanu pisatelja Anthonyja Burgessa iz leta 1962. (Ko je v Angliji leta 1972 začel moriti "posnemovalec" pomarančinega "ultranasilja", je Kubrick film umaknil iz distribucije na Otoku; veliko Britancev filma zato v redni distribuciji sploh ni videlo do konca devetdesetih.)

Zloben, a ne odbijajoč
Izvirni naslov romana, A Clockwork Orange, je aluzija na mehaničnega človeka, ki se je sposoben odzivati le z dobrim ali z zlim. V ospredju filma je nasilni vodja tolpe Alex, ki se na koncu znajde v vlogi poskusnega zajčka eksperimentov za prevzgojo zločincev. "Mislim, da se ne smeš občinstvu zagnustiti do te mere, da si mislijo: Dovolj!," je kasneje v nekem intervjuju o svoji izkušnji pri filmu komentiral McDowell. "Biti mora gledljivo, in to je tanka meja. To sem ugotovil, ko sem igral Alexa. Posiljevalec in morilec je, in moral sem ga narediti dovolj sprejemljivega, da so ljudje ob filmu zdržai do konca. S tem se je bilo zanimivo spopasti."

Razen po filmu Peklenska pomaranča McDowell slovi tudi po vlogah v drugih razvpitih filmih, kot sta na primer erotično-biografska drama Caligula (1979) v režiji Tinta Brassa in britanska drama "if...." (1968) v režiji Lindsay Anderson.

Sicer se je igralec preizkusil v različnih vlogah, tako v filmih kot številnih televizijskih produkcijah. Nazadnje je med drugim nastopil v filmu Umetnik Michela Hazanaviciusa in v psihološkem trilerju The Employer (Delodajalec), znan pa je tudi ljubiteljem serije Na kraju zločina: Miami.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Knez_Kocelj
# 13.06.2013 ob 10:18
Clockwork Orange je vrhunec surealizma, ki ga je Stanley Kubrick upodobil na filmskem traku !

Kubrickovi filmi so vizualno in vsebinsko izjemni izdelki !
ponudnik
# 13.06.2013 ob 13:56
Zelo podoben blazen obraz kot Andrew Robinson, skratka rojen bad guy! :)
fuckwad
# 13.06.2013 ob 12:01
Pa drkanje na razpelo, hehe...
frisk2k
# 13.06.2013 ob 10:11
Če se je že slikal v beli srajci s klobukom in palico, bi pa res lahko uporabil še izpodčelni Kubrickov pogled oz. The Kubrick Stare :)
Kazalo