Majhno zdraviliško mesto deset dni v juliju diha in bedi s filmskih festivalom. Cene so dostopne, mladega občinstva pa ogromno. Foto: Reuters
Majhno zdraviliško mesto deset dni v juliju diha in bedi s filmskih festivalom. Cene so dostopne, mladega občinstva pa ogromno. Foto: Reuters
Richard Gere
Gere danes velja za enega najbolj cenjenih igralcev. Njegova bogata filmografija obsega filme različnih žanrov, sodeloval je z nekaterimi najvidnejšimi režiserji. K vlogam, ki se izmikajo vsem tipološkim klasifikacijam, pristopa z vso umetniško smelostjo, je zapisala festivalska žirija. Foto: EPA
Jamie Dornan
Čehinje se veselijo, saj v goste prihaja tudi Jamie Dornan. Z režiserjem Seanom Ellisom bosta predstavljala film Anthropoid. Foto: EPA

Festival odpira film Orena Movermana Time Out of Mind, v katerem je v glavni vlogi nastopil Richard Gere (igra newyorškega brezdomca, ki si želi vzpostaviti stik s svojo hčerko). Gere bo na festivalu prejel tudi nagrado kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji. V glavnem tekmovalnem programu festivala se bo za zmago sicer potegovalo 13 filmov.

Poleg glavnega bodo tekmovalne filme prikazali še v treh programih - Vzhodno od Zahoda, tekmovalnem programu neodvisnih igranih filmov, ki bodo na festivalu doživeli svetovno, mednarodno ali evropsko premiero, in programu dokumentarnih filmov.

Pol stoletja je treba posebej proslaviti
Jubilejna izdaja festivala se ponaša s posebnim programom Šest bližnjih srečanj. Zanj je šest mednarodno priznanih režiserjev, ki so povezani s preteklimi izdajami festivala - Mark Cousins, Kim Ki-duk, Sergei Loznitsa, Luis Minarro, Michael R. Roskam in Sion Sono - izbralo vsak po en film, ki je odločilno zaznamoval njegovo ustvarjanje.

Med gosti festivala pa bo tudi Harvey Keitel, ki je kristalni globus prejel leta 2004. Na letošnjem festivalu ga bo mogoče videti v novem filmu italijanskega režiserja Paola Sorrentina z naslovom Youth, v katerem je zaigral z Michaelom Cainom.

Slovenci na Češkem - v koprodukcijah
Na letošnjem festivalu bodo, kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra, prikazane tudi štiri slovenske koprodukcije. Mednarodno premiero bo doživela hrvaško-slovenska-srbsko-črnogorska koprodukcija Ti me nosiš, celovečerni prvenec režiserke Ivone Juka. Film bo prikazan v tekmovalnem programu Vzhodno od Zahoda.

Poleg tega bo imelo občinstvo priložnost videti slovensko manjšinsko koprodukcijo Zenit (Zvizdan) režiserja Daliborja Matanića, ki bo prikazana v programu Horizonti, v katerem predstavljajo filme, nagrajene na najpomembnejših festivalih. Zenit je prejel nagrado žirije v tekmovalnem programu Poseben pogled v Cannesu.

Film Kosec režiserja Zvonimirja Jurića, ki je nastal v koprodukciji hrvaške Kinorame in slovenskega Foruma Ljubljana, se je uvrstil v izbor desetih najpomembnejših evropskih filmov, ki bodo na festivalu predstavljeni v sekciji filmskih kritikov revije Variety (lani je bil v tem izboru film Razredni sovražnik). V Sloveniji je premiero doživel novembra na Liffu, od aprila je v redni distribuciji po slovenskih kinematografih.

V sekciji Drugi pogled pa bodo prikazali ciprsko-grško-slovensko koprodukcijo Impressions of a drowned man režiserja Kirosa Papavasiliusa. Pri filmu je sodeloval slovenski producent Restart.