Znanstvenofantastični triler Prehod s Katarino čas v vlogi agentke Cie prihaja v slovenske kinematografe 28. aprila. Foto: Promocijsko gradivo
Znanstvenofantastični triler Prehod s Katarino čas v vlogi agentke Cie prihaja v slovenske kinematografe 28. aprila. Foto: Promocijsko gradivo
Prehod
Ameriški igralec Ken Foree igra Johna Smitha, uspešnega agenta Ameriške obveščevalne agencije in Interpola, ki se bliža upokojitvi. Foto: Promocijsko gradivo
Prehod
Premiera Prehoda je potekala v sklepnem delu Beograjskega mednarodnega filmskega festivala FEST. Foto: Dušan Milenković

Poleg slovenske igralke, ki je v zadnjih letih sodelovala v več mednarodno odmevnih projektih (najširše občinstvo je verjetno dosegla v Volku iz Wall Streeta, igrala pa je tudi v koprodukciji Čuvaj in v drami Dannyju Collinsu, kjer je bila zaročenka Ala Pacina), igrajo še ameriška igralca Ken Foree in Monte Markham ter srbska kolega Dragan Mićanović in Denis Murić.

Zgodba filma, ki prihaja na reden spored slovenskih kinematografov 28. aprila (21. aprila ga bodo premierno predvajali v Kinu Bežigrad), pripoveduje o speči agentki Cie Liz Waid (Katarina Čas), ki se z naporom spoprijema s smrtjo svojega sina. Njeno žalovanje prekine vpoklic na nujno operacijo, ko v Srbiji strmoglavi ameriški vojni satelit. Skupaj z ameriškimi in srbskimi kolegi je zadolžena, da zavaruje podatke satelita, vendar ob njihovem prihodu na lokacijo o tem ni ne duha ne sluha. Kmalu postane jasno, da je iz vesolja prispelo nekaj drugega, nezemeljskega, in agenti začnejo odkrivati koščke strašljive resnice.

Med snemanjem z mavcem na nogi
Liz Waid je zelo kompleksna oseba, svoj lik opisuje Katarina Čas. "Ker je v življenju doživela res veliko, v njej kar vre od emocij. Ne želim vam izdati preveč, a lahko rečem, da se mi ni bilo težko vživeti v vlogo. Komaj sem čakala na ta vrtiljak čustev, ki mi je predstavljal pravi izziv." Kot pravi, samo snemanje ni bilo preprosto. Veliko prizorov so snemali ponoči ob izredno nizkih temperaturah, za povrh pa si je zlomila še nogo. Nesreče se je zgodila med prizorom, kjer ranjenega izvlečejo iz strelskega obračuna, preostanek snemanja pa je zato prestala z mavcem na nogi. Igralka je oboževalka obeh žanrov, tako grozljivke kot znanstvene fantastike, vendar Prehod opisuje prej kot dramo, ki ima znanstvenofantastične primesi in elemente trilerja.

Tudi srbski igralec Dragan Mićanović opisuje snemanje kot precej naporen proces. "Danes je produkcija v Srbiji žal zelo pogojena z omejenimi finančnimi sredstvi, zato je treba delati hitro in učinkovito. Objekt, v katerem smo snemali, je stara tovarna v okolici Pančeva, ki je videti res apokaliptično. Ker je snemanje potekalo pretežno v nočnih urah, je bil mraz naš zvesti spremljevalec. Zdaj vem, da vse skupaj vendarle ni bilo pretežko in da je bila izkušnja kot celota lepa," pravi.

Prepoznaven obraz žanra grozljivk
Ken Foree
, ki je stari znanec grozljivk, dobro ga poznajo gledalci filma Zora živih mrtvecev, igra agenta Ameriške obveščevalne agencije in Interpola, ki je tik pred upokojitvijo. Malokateri agent se lahko pohvali s takšno statistiko uspešno razrešenih primerov kot njegov protagonist, vendar na svoji zadnji misiji se znajde pred izzivom povsem drugačnih razsežnosti.

K projektu je pristopil predvsem zaradi treh razlogov - scenarija (podpisujeta ga Barry Keating in Milan Konjević), ponovnega sodelovanja s producenti in obiska ene njegovih najljubših držav in mesta na svetu. "Prebivalci Beograda in Pančeva so me pričakali odprtih rok in mi kot umetniku omogočili raziskovanje in sodelovanje pri tem neverjetno ustvarjalnem popotovanju," je povedal po premieri v beograjskem Sava Centru. Film so predstavili ob koncu Beograjskega mednarodnega filmskega festivala FEST.