Ko je Brief Encounter prvič prišel v kinematografe, so ga irski cenzorji prepovedali, češ da prešuštvo pokaže v naklonjeni luči. Foto:
Ko je Brief Encounter prvič prišel v kinematografe, so ga irski cenzorji prepovedali, češ da prešuštvo pokaže v naklonjeni luči. Foto:
Snov za film Annie Hall (1977) je Woody Allen črpal iz življenja Diane Keaton (njeno rojstno ime je Diane Hall). Navdih za lik nevrotičnega komika Alvieja Singerja pa si je bil kar sam.
Gora Brokeback
Gora Brokeback je zgodba o sezonskih delavcih in priložnostnih pastirjih, ki se spoznata pod omenjeno goro leta 1963. Med njima se zdrami velika ljubezen, ki ju povezuje dve desetletji. Filmska priredba, ki se je je lotil Ang Lee, je osvojila tri oskarje, za najboljšo režijo, najboljši prirejeni scenarij in najboljšo filmsko glasbo. V glavni vlogi sta nastopila pokojni avstralski igralec Heath Ledger (za svojo vlogo je bil nominiran za oskarja za najboljšo moško vlogo) in Jake Gyllenhaal.

V filmu Davida Leana Celia Johnson in Trevor Howard igrata par, ki se zaljubi, čeprav sta oba poročena in imata vsak svojo družino. Spolna napetost med njima se - na podlagi koncerta št. 2 Rahmaninova - izrisuje prek serije povsem nedolžnih dialogov; na koncu se v korist lastnih zakonov odpovesta skupni sreči. (V filmu slišimo tudi antologijski citat: "Tako grozno lahko je lagati, ko veš, da uživaš brezpogojno zaupanje. Tako zelo lahko, in tako zelo ponižujoče.")

In prav njuna tragična zgodba je ganila največ filmskih strokovnjakov. Revija TimeOut je namreč po najljubšem romantičnem filmu vprašala 101 predstavnika filmske industrije (med njimi sta bila denimo tudi Richard Gere in Judd Apatow).

Končni seznam se od vseh dozdajšnjih podobnih razlikuje predvsem v tem, da v zgornji deseterici pač ne boste našli solzavosti tipa Titanik in Čaka te pošta. Ne, filmofile pri srcu najbolj stisne ob zgodbah o propadlih razmerjih (Annie Hall, Večno sonce brezmadežnega uma), tragično pretrgane ljubezni (Gora Brokeback, Casablanca), poskusih samomora (The Apartment), prešuštvu (Razpoložena za ljubezen) in smrti (Harold in Maude).

Čeprav David Lean za svojo mojstrovino ni dobil oskarja, se je znašel na končnih seznamih kar 25 vprašanih strokovnjakov (izbrala ga je tako avtorica vseprisotnih 50 odtenkov sive, E. L. James, kot režiser Štirih porok in pogreba Richard Curtis)

Deset najboljših romantičnih filmov po anketi TimeOuta je torej:

1. Brief Encounter (Bežno srečanje, 1945)

2. Casablanca (1942)

3. Fa yeung nin wa (Razpoložena za ljubezen, 2000)

4. Annie Hall (1977)

5. Harold and Maude (Harold in Maude, 1971)

6. Brokeback Mountain (Gora Brokeback, 2005)

7. The Apartment (Stanovanje, 1960)

8. A Matter of Life and Death (Vprašanje življenja in smrti, 1946)

9. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Večno sonce brezmadežnega uma, 2004)

10. Punch-Drunk Love (2004)