S svojima vlogama sta najbolj prepričala občinstvo oz. kritike. Foto: EPA
S svojima vlogama sta najbolj prepričala občinstvo oz. kritike. Foto: EPA
Denzel Washington
Denzel Washington se je z vlogo Malcolma X uvrstil na četrto mesto na seznamu kritikov, občinstvo pa ga je uvrstilo na sedmo mesto. Foto: EPA

Tako kaže obširna anketa britanskega filmskega inštituta, ki je javnost pozval, naj glasuje med 100 predlaganimi vlogami temnopoltih igralcev, k sodelovanju v ločenem glasovanju pa so povabili tudi 100 kritikov.

Javnost je najbolj prepričal Sidney Poitier s svojo vlogo detektiva Virgila Tibbsa v z oskarjem nagrajenem filmu Vročica noči režiserja Normana Jewisona iz leta 1967, kritiki pa so bili najbolj navdušeni nad Angelo Bassett v filmu Kaj ima ljubezen s tem, v katerem je upodobila legendarno pevko Tino Turner. Ta se je na lestvici po mnenju občinstva uvrstila na 9. mesto.

Na drugem mestu obeh seznamov je Pam Grier z vlogo Jackie Brown v istoimenski kultni uspešnici Quentina Tarantina, tretje mesto pa je javnost podelila Michaelu K. Williamsu z njegovo vlogo Omarja Littla v televizijski seriji Skrivna naveza (The Wire). To je edina vloga z malih zaslonov med deseterico.

Kritiki so na 3. mesto uvrstila Poitierja z vlogo v Vročici noči, na seznam najprepričljivejših vlog po seznamu občinstva pa se je igralec uvrstil še z eno svojo vlogo, in sicer z vlogo zdravnika Johna Wayda Prenticea mlajšega v Ugani, kdo pride na večerjo (1967).

Na filmsko industrijo letijo kritike zaradi neraznolikosti vlog
V zadnjih letih je veliko govora o položaju temnopoltih igralcev v Hollywoodu, ki so se še razplamtele predlani in lani, ko med nominiranci za oskarja ni bilo nobenega temnopoltega igralca, zaradi česar so nekateri podelitev bojkotirali.

Kot poroča Guardian, je študija univerze v Južni Kaliforniji, ki je zaobjela 600 hollywoodskih filmov med letoma 2007 in 2013, razkrila, da so temnopolti igralci odigrali 14,2 odstotka vlog z besedilom. (Temnopolti prebivalci predstavljajo 12,6 odstotka vseh ameriških državljanov), pripadniki drugih manjšin, predvsem latinskoameriškega in kitajskega rodu, pa so zelo slabo zastopani.

Študija britanskega filmskega inštituta, ki je pod drobnogled vzel stanje v britanski filmski industriji, je razkrila, da je v 13 odstotkih filmov vsaj eno od glavnih vlog odigral temnopolti igralec oz. igralka.

Na simpoziju v okviru londonskega filmskega festivala je kreativna direktorica britanskega filmskega inštituta Heather Stewart pozvala k večji raznolikosti vlog za temnopolte igralce v britanskih filmih. "Število glavnih vlog za temnopolte igralce se v zadnjih 10 letih dejansko sploh ni spremenila, žanri filmov, v katerih igrajo glavne vloge, pa so precej stereotipni."

Lestvica po oceni občinstvaLestvica po oceni kritikov
Sidney Poitier (Vročica noči, 1967)Angela Bassett (Kaj ima ljubezen s tem)
Pam Grier (Jackie Brown, 1997)Pam Grier (Jackie Brown)
Michael K. Williams (Skrivna naveza, 2002-2008Sidney Poitier (Vročica noči)
Chiwetel Ejiofor (12 let suženj, 2013)Denzel Washington (Malcolm X)
Morgan Freeman (Kaznilnica odrešitve, 1994)Whoopi Goldberg (Barva škrlata)
Samuel L. Jackson (Šund, 1994)Chiwetel Ejiofor (12 let suženj)
Denzel Washington (Malcolm X, 1992)Juanita Moore (Imitacija življenja, 1959)
Whoopi Goldberg (Barva škrlata, 1985)Dorothy Dandridge (Carmen Jones, 1954)
Angela Bassett (Kaj ima ljubezen s tem, 1993)Marianne Jean-Baptiste (Skrivnosti in laži, 1997)
Sidney Poitier (Ugani, kdo prihaja na večerjo, 1967)Danny Glober (To sleep with anger, 1990)