Depp je v preteklosti dokazal, da je sposoben nadpovprečne igre, a se zdi, kot da se mu v zadnjih letih ne ljubi več truditi. Foto: Reuters
Depp je v preteklosti dokazal, da je sposoben nadpovprečne igre, a se zdi, kot da se mu v zadnjih letih ne ljubi več truditi. Foto: Reuters
Do premikov je prišlo tudi v zasebnem življenju: po štirinajstih letih zveze se je Depp leta 2012 razšel s svojo partnerico Vanesso Paradis, že dobro leto dni pa je zdaj zaročen s soigralko iz Zapitega dnevnika, Amber Heard. Foto: Reuters
Kam je izginil Depp iz časov Jarmuschevega Mrtveca?

Detektivska komedija Mortdecai je prejšnji konec tedna po svetu zaslužila 9,3 milijona dolarjev, kar je za film s 60-milijonskim proračunom vse prej kot spodbudna številka. Obenem je to najslabši premierni konec tedna za kateri koli film z Johnnyjem Deppom v zadnjih 15 letih - pa čeprav je v tem času igralec zagrešil že take spodrsljaje, kot je bila lanska Transcendenca, predlanski vestern Osamljeni jezdec in vampirska komedija Temne sence leto pred tem. Johnny Depp je tokrat Mortdecai, ekscentrični in brkati trgovec z umetnostjo, na lovu za ukradeno sliko, ki jo skuša v roke dobiti tudi nevaren terorist.

Če odštejemo še čisto sveži muzikal Zgodbe iz hoste, v katerem ima epizodno vlogico zlobnega volka, je to že peti zaporedni Deppov film, ki je pogorel na svoj premierni konec tedna.

Kdaj so se nam njegovi ekscentriki priskutili?
Johnny Depp je od nekdaj raje izbiral ekstravagantne, ekscentrične like, a se je v zadnjih letih odmaknil od gotskih pojav, ki so bile ljudem všeč (Edvard Škarjeroki, Sweeney Todd), in se pojavljal v samo še maskersko in kostumografsko dodelanih projektih. Kritiki prav tako niso navdušeni: Johnnyju očitajo, da se zanaša na karikirane manierizme in tike, ki jih je pobral od svojih najslavnejših likov, in jim ne dodaja ničesar novega.

Spremembe vzorca ni zaznati
Tudi prihodnost ne zveni obetavno: Deppov naslednji film bo Yoga Hosers, zgodba o lovcu na glave, ki v boju proti starodavni, zlobni nadnaravni prezenci združi moči s skupino navdušencev nad jogo (res pa je, da bo film režiral Kevin Smith in bi lahko bil zabaven). Dalj časa je že napovedana tudi biografska drama Black Mass o življenju zloglasnega gangsterja Whiteyja Bulgerja, ki bi lahko bila vrnitev v vode noir filma iz obdobja Državnega sovražnika.

Seveda pa se Deppu ni treba bati bankrota: v letih 2016 in 2017 v kinematografe prihajata drugi del Alice v Čudežni deželi in peti del Piratov s Karibov, ki imata že vnaprej zagotovljen finančni uspeh. Dejstvo je tudi, da Johnnyjeva karizma, če je je že Zahod naveličan, še vedno "vžge" na številnih drugih tržiščih, predvsem v Aziji. Samotni jezdec, ki je bil doma polomija, je na koncu po vsem svetu zaslužil 260 milijonov dolarjev, in še celo Transcendenca je povrnila vloženi denar.

"Kit v oceanu"
Tako ali tako pa številke Johnnyja očitno ne ganejo: lani je v nekem intervjuju komentiral, da se mu je*e za to, kako donosni so njegovi filmi. Podobno ga je med promocijo pričujočega filma opisal tudi soigralec Paul Bettany: "Kit je, ki drsi skozi ocean, in kit ne opazi zajedavcev, ki se ga držijo. Misli si, je**š to. Plujem po oceanu, počnem, kar se mi zdi."