Zero Dark Thirty sledi desetletje dolgemu iskanju Osame bin Ladna od napadov 11. septembra 2001 do njegovega uboja maja 2011. Foto: Columbia Pictures Industries Inc.
Zero Dark Thirty sledi desetletje dolgemu iskanju Osame bin Ladna od napadov 11. septembra 2001 do njegovega uboja maja 2011. Foto: Columbia Pictures Industries Inc.
Zero Dark Thirty.
V filmu igrajo Jessica Chastain, Joel Edgerton, Nash Edgerton, Mark Strong, Jennifer Ehle, Chris Pratt, Kyle Chandler, Nina Aranda in Harold Perrineau. Foto: Columbia Pictures Industries, Inc.

O najnovejšem projektu režiserke Kathryn Bigelow, ki je pred tremi leti na oskarjih slavila z Bombno misijo, se je sicer že od prvih napovedi veliko govorilo, o samem filmu je pravzaprav znanega zelo malo. Tudi napovednik ne pove dosti, obljublja le osvetlitev poteka zgodbe, za katero vsi "mislimo, da jo poznamo". Zero Dark Thirty je zgodba o lovu na prvega moža Al Kaide Osamo bin Ladna, ki je epilog doživel le petnajst mesecev nazaj.


Že na samem začetku so prah dvignile obtožbe, da je režiserki pri raziskovanju teme pomagal ameriški predsednik Barack Obama, ki naj bi z omogočanjem dostopa do zaupnih podatkov o eni najpomembnejših ameriških misij v zgodovini ogrožal državno varnost. Prav tako so prestavili premiero, sprva napovedano za oktober. Produkcijska hiša Sony je previdno prisluhnila očitkom republikancev, da bo film prikladno ustrezal Obamovi propagandi pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, in premiero prestavila na 19. december.
Čeprav je od resnične zgodbe, na kateri sloni film, minilo komaj dobro leto, kar lahko oteži zadostno kritično distanco, je treba upoštevati, da se je Kathryn Bigelow po mnenju kritikov že dokazala kot režiserka, ki se zna s trezno presojo osredotočiti na zgodbo. Delo ji je verjetno olajšala tudi igralska zasedba, ki jo sestavljajo Jessica Chastain, Kyle Chandler, Scott Adkins, Joel Edgerton in Mark Strong. Kako natanko so porazdeljene vse vloge, je še ena izmed skrivnosti, ki jih bo razkril šele film.