Je pa Google tako uničil zabavno pivsko igrico: v čem je še čar napenjanja možganov, če je odgovor par gumbov na pametnem telefonu stran? Foto: EPA
Je pa Google tako uničil zabavno pivsko igrico: v čem je še čar napenjanja možganov, če je odgovor par gumbov na pametnem telefonu stran? Foto: EPA
Igra ne velja samo za igralce, ampak tudi za znane osebnosti z drugih področij, ki so kdaj nastopile v kakem filmu. Foto: Google
Celo Ryan Gosling, ki je bil še nedavno tarča svojega lastnega internetnega "memeja" (spomnimo se samo vseh slik z napisom Hey Girl ...), ima Baconovo številko 1. Skupaj sta nastopila v lanski romantični komediji Ta nora ljubezen.

Google je bogatejši za duhovit, čeprav relativno neuporaben prijem: odslej lahko v iskalnik vpišete ime katere koli slavne osebnosti in nato "Bacon Number" - in izpljunil vam bo stavek tipa "Johnny Depp's Bacon number is 2" (Bacon številka Johnnyja Deppa je 2), in spodaj še razlago: Johnny Depp je v temnih sencah nastopil s Heleno Bonham Carter, ta pa je v Novocaine igrala ob - Kevinu Baconu.

Težko boste našli številko, višjo od 3
Iskanje poti do Kevina Bacona je zabavna igra poznavanja popkulture Six Degrees of Kevin Bacon, ki temelji na predpostavki, da je vsak njegov stanovski kolega od Kevina Bacona oddaljen za največ šest "stopenj" (ampak večina bistveno manj). Vzemimo na primer nekoga, ki na prvi pogled nima z njim nobene zveze, resničnostno "zvezdo" Snooki - celo ona ima le številko tri (z Larryjem Davidom je nastopila v The Three Stooges; David je z Diane Wiest stal pred kamero v Radio Days, ona pa je s Kevinom Baconom igrala v kultnem Footlose.)

Začetki fenomena segajo v leto 1994, ko so trije sošolci na faksu - Craig Fass, Brian Turtle in Mike Ginelli - ob steklenici viskija gledali televizijo. Na spored je prišel napovednik za film The Air Up There (v katerem igra, ne boste uganili, Kevin Bacon) in nekako se jim je posvetilo: Bacon je nastopil že v toliko različnih filmskih žanrih, da se ga da povezati z ljudmi, ki nimajo z njim nobene zveze, so kasneje razložili v knjigi Six Degrees of Kevin Bacon (1996). In zamisel se je prijela.

Številko 0 ima seveda samo eden
Podobno kot Chuck Norris, ki je pred časom rad sodeloval pri neskončni poplavi "šal Chucka Norrisa", je tudi Kevin Bacon že "požegnal" novi trend: "Kaj sem torej jaz ... ničla!", je tvitnil prejšnji teden, priložil pa še povezavo do navodil za igro. "Globoko v sebi sem najbrž od nekdaj vedel, da sem nula," je še dodal kasneje.

Resnični razlog
Vsa ta trivialna zafrkancija seveda ni čisto brez pomena: Google z njo demonstrira iskalno tehnologijo Knowledge Graph (podatkov o Baconu pač ne črpajo iz IMDb-ja). Gre za bazo podatkov, ki jo Google razvija že od leta 2010 in ki beleži ne le podatke, ampak tudi načine, kako se različni ljudje, kraji in stvari povezujejo med seboj. Uporabnikom bi radi namreč ponudili več kot le podatke - pomagali bi jim radi razumeti, kako svet deluje.