Osrednji program bo potekal od 31. maja do 4. junija v Izoli. Foto: Kino Otok
Osrednji program bo potekal od 31. maja do 4. junija v Izoli. Foto: Kino Otok
Kino Otok
Zaradi skromnih finančnih sredstev letos v Izoli ne bo letnega kina na Manziolijevem trgu, ampak bodo projekcije s trga preselili v izolski Kulturni dom. Foto: Kino Otok
Kino Otok
Ena od novosti je povezovanje z art kinematografi v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu, kjer bodo poleg Ljubljane potekale projekcije filmov iz programa Kina Otok. Foto: Kino Otok

Kot je ob predstavitvi programa pojasnila selektorica Varja Močnik, si festivalske teme nikoli ne zastavijo vnaprej, ampak se jim med izborom pokaže sama. Tudi z letošnjo je bilo tako.

Festival, ki bo v Izoli potekal od 31. maja do 4. junija, prinaša več novosti, od programa za filmske profesionalce Fokus do novih prizorišč v obalno-kraški regiji. Slavnostno se bo festival 1. junija odprl v Kulturnem domu s finskim filmom Kaisin čudežni gozd režiserke Katje Gauriloff. V dokumentarcu o enem od laponskih ljudstev se poetično prepletajo družinska kronika, kronika nekega prijateljstva, zgodovina stare celine in starodavne legende.

Med letošnjimi filmi selektorica pozornost usmerja predvsem k filmu Velikani Lee Fehner, ki predstavi svet potujoče gledališke skupine. Ta je divji in svoboden, a hkrati zelo zaprt. Film govori o velikanskih egih, ki trejo ljudi okoli sebe, je povedala. S kitajskim filmom Snežna gora Zhanga Yanga, nenavadnim filmom ceste, se bodo gledalci podali v Azijo. Večere v Kulturnem domu bodo zaključili s filmom Brez naslova, ki ga je po nenadni smrti Michaela Glawoggra iz njegovih posnetkov z Balkana, Italije in Afrike ustvarila njegova sodelavka Monika Willi.

Tradicionalna otoška sekcija Silvanov zaliv bo ponudila sovjetski film Devet dni nekega leta Mihaila Romma, na festivalu pa bodo med drugim predvajali tudi novi film filipinskega režiserja Lava Diaza Ženska, ki je odšla.

Kratki filmi Billa Morrisona
V programu Spomini bodo na ogled kratki filmi festivala avstrijskega filma Diagonale, Svetloba kliče pa je program kratkih filmov ameriškega režiserja Billa Morrisona. Ta se bo festivala tudi udeležil, na njem pa bo zastopan še s celovečercem Dawson: zamrznjeni čas. Organizatorji napovedujejo še Video na plaži ter Podmornico - Otok za mularijo, ki bo poleg filmskih zgodb ponudil delavnico filmske kritike in ustvarjalno delavnico.

Po besedah direktorice festivala Tanje Hladnik so se letos odločili za jasno razdelitev programa na sklop, namenjen širši javnosti, in sklop, namenjen filmskim profesionalcem. Slednjega so poimenovali PRO Otok, v njem pa ima posebno mesto program Fokus, ki v središče postavlja manj vidne filmske poklice.

Letošnji festival prinaša tudi mojstrski tečaj direktorja fotografije Christiana Bergerja ter umetniške direktorice in scenografke Ludovice Ferrario, ob tem pa še omizje na temo Ustvarjalna koprodukcija - ni vse v denarju in predstavitev 12 obetavnih filmskih ustvarjalcev - direktorjev fotografije in scenografov - iz Hrvaške, Italije in Slovenije.

Namesto na Manziolijevem trgu v Kulturnem domu
Pomembna novost je tudi povezovanje z umetniškimi kinematografi v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu, kjer bodo poleg Ljubljane potekale projekcije filmov iz programa Kina Otok. V Ljubljani bo program potekal 30. maja, 5. junija ter od 7. do 11. junija, v preostalih štirih krajih pa 1. junija. Zaradi skromnih sredstev letos v Izoli ne bo letnega kina na Manziolijevem trgu. Projekcije bodo s trga preselili v izolski Kulturni dom, kamor so se sicer v minulih letih zatekli v primeru slabega vremena. Ob tem je direktorica izrazila upanje, da je to le začasno in da se bo v prihodnjih letih kino na prostem vrnil na Manziolijev trg.