Lani je gledalce Kinodvora najbolj pritegnil letošnji kandidat za tujejezičnega oskarja, Lov Thomasa Vinterberga. Foto: EPA
Lani je gledalce Kinodvora najbolj pritegnil letošnji kandidat za tujejezičnega oskarja, Lov Thomasa Vinterberga. Foto: EPA
Nostalgija
Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli bo do 30. aprila v znamenju osupljive umetnosti Andreja Tarkovskega, kakor jo je skozi objektiv uječa Deborah Beer. Foto: Deborah Beer/Archivio Fotografico Cinemazero Images – Gideon Bachmann Fund
Razredni sovražnik
Najbolj gledan slovenski film je bil lanski dobitnik vesne za najboljši film Razredni sovražnik. Foto: Triglav film

Lanskih 1.941 projekcij si je ogledalo 122.781 gledalcev, s čimer so po besedah direktorice Nine Peče zadovoljni, saj je obisk približno takšen kot v letu 2012 oziroma celo malenkost višji. Ljubezni je na tretjem mestu najbolj gledanih filmov leta sledila Hannah Arendt Margarethe von Trotta, prvenec Roka Bička Razredni sovražnik pa se je po številu gledalcev uvrstil med deset najbolje obiskanih filmov lanskega leta.
Fotografski pogled na umetnost Tarkovskega
V Kinodvoru nadaljujejo lani začet projekt Leto kina in v četrtek v Tivoliju odpirajo razstavo fotografij, s katero bo Jakopičevo sprehajališče priklicalo v spomin Nostalgijo Andreja Tarkovskega iz leta 1983. Na ogled bodo namreč fotografije, ki jih je britanska fotografinja Deborah Berr (1950-1994) posnela v Italiji med snemanjem omenjenega filma.
Po sprehajališču bo popeljalo skoraj 100 fotografij, ki so del zbirke njenega soproga Gideona Bachmanna iz arhiva Cinemazero Images v Pordenonu. Večinoma gre za eksterierne posnetke, postavitve pa bo odprta do 30. aprila. Gre za premierno predstavitev fotografij, ki bodo po besedah pomočnika direktorice za program v Kinodvoru Koena van Daeleja izvrstno sodile v ozračje ljubljanskega drevoreda. "Popotovanje skozi dušo filmskega poeta. Razumeti osupljivo umetnost Andreja Tarkovskega. Fascinantni megla in para, cesta in ogenj, zapuščeni kraji in intimne sobe … Eno najbolj evokativnih del v zgodovini filma skozi ostro oko velike fotografinje," ob razstavi piše kustos Riccardo Costantini.
Z Letom kina zaznamujejo 90-letnico odprtja kina na Kolodvorski ulici in 50-letnico kinotečne dvorane na Miklošičevi.
Noč erotičnega filma
Že nekaj časa s posebnim koledarjem napovedujejo februarski dogodek Kinosloga: Retrosex, ki se bo na valentinovo po vzoru maratona grozljivk dnevu primerno nadaljeval z nočjo erotičnega filma. S tem se bodo spomnili obdobja nekdanje Sloge. Poleg projekcije filmov, ki jih je izbrala Maša Peče, pa bodo odprli tudi razstavo filmskih plakatov iz tega obdobja in izdali zbornik Retroseks: Nekoč v Slogi.
O vlogi kinematografov pri filmski vzgoji
Mladim obiskovalcem posvečajo razstavo Moj kino, ki otrokom približa različne pojavne oblike kina, njegovo delovanje in tehnične značilnosti. Poleg drugih dejavnosti jim pripravljajo tudi poseben program med zimskimi počitnicam. Maja bodo organizirali mednarodno strokovno srečanje o filmski vzgoji s poudarkom na vprašanju, kako pristopiti k mlademu občinstvu in kakšna je vloga kinematografov pri filmski vzgoji.