Kinodvorišče je Kinodvorov letni kino v atriju Slovenskih železnic. Prvič so v njem prikazali filme leta 2010. Foto: Kinodvor
Kinodvorišče je Kinodvorov letni kino v atriju Slovenskih železnic. Prvič so v njem prikazali filme leta 2010. Foto: Kinodvor

Otvoritveni film Kinodvorišča je bil Fant s kolesom režiserskega tandema bratov Dardenne, prejemnik velike nagrade žirije za najboljši film na lanskem festivalu v Cannesu. V svojem zadnjem delu - preprosti, a čustveno siloviti zgodbi o osamljenem fantu - se brata Dardenne vračata k temam starševstva, zaupanja in ljubezni, hkrati pa ustvarita svoj najbolj optimističen in priljuden film. Film bo v Kinodvorišču na sporedu še do 27. junija (vsak film predvajajo po teden dni).

Od 28. junija do 4. julija si bo pod zvezdami mogoče ogledati zadnji film Jerzyja Skolimowskega, Nujno ubijanje. Brezkompromisno delo veterana poljskega novega vala se začne kot napet film pregona in konča kot abstraktna meditacija o golem boju za preživetje.

Od 5. julija do 11. julija bo na sporedu film Medtem ko si spala. Katalonski mojster groze Jaume Balaguero je ustvaril napet in mestoma duhovit psihološki triler, ki, kot so zapisali v Kinodvoru, gledalcem spanja tokrat ne bo kratil z nadnaravnimi silami, zloveščimi prikaznimi ali podivjanimi zombiji, ampak z najhujšo pošastjo izmed vseh: človeško.

Zaključni film Kinodvorišča bo argentinski dosežek Slepe stene: Ljubezen v virtualni dobi, ki bo na sporedu od 12. julija do 15. julija. Argentinski režiser Gustavo Taretto v neobičajnem spoju arhitekture, romantike in komedije ustvari izviren, duhovit in igriv vizualni esej o ljubezni in osamljenosti v virtualni dobi.

Obfilmsko dogajanje: od karaok do maškarade
Letošnja novost Kinodvorišča so večerna tematska druženja po projekcijah filmov: vsak petek in soboto bodo filmski večeri podaljšani v glasbeno noč z nastopi različnih skupin, filmskim kvizom (29. 6.) in filmskimi karaokami; 30. 6. bo denimo na sporedu "ples s filmskimi zvezdami" (priti morate oblečeni v filmske like), 7. 7. pa napovedujejo dražbo komadov z živim bendom. Vstop na večerna druženja je prost.