Foto:
Foto:
Michael Myers

Filmski studio New Line se pogaja z za grozljivke specializiranim produkcijskim podjetjem Platinum Dunes za to, da bi oživili filmsko serijo Nočna mora na Ulici brestov, na kateri je pravzaprav studio zrasel. Prvo "Nočno moro", ki je v kinematografe prišla davnega leta 1984, v njej pa je v manjši vlogi zaigral tudi eden največjih filmskih zvezdnikov današnjega časa, Johnny Depp, je posnel Wes Craven (v 90. letih se je podpisal tudi pod uspešno serijo Krik, v kateri se je poigral s študijo žanra "slasherjev" - več v nadaljevanju). Presenetljivi uspeh filma je "zaplodil" več nadaljevanj in ustvaril enega najbolj priljubljenih in hkrati osovraženih hudobcev v zgodovini filma - Freddyja Kruegerja, ki ga je upodobil Robert Englund, prav tako "specialist za grozljivke".

Zgodba filma se je (in se bo spet) vrtela okrog Kruegerja, serijskega morilca otrok, ki so ga umorili jezni starši. Krueger, z ožganim obrazom in rokavico z rezili, (bo) straši(l) najstnike v njihovih sanjah. Producenti Michael Bay, Brad Fuller in Andrew Form se nameravajo v novem filmu osredotočiti tudi na Kruegerjevo ozadje. Scenarista bodo najeli, potem ko ceh ameriških scenaristov konča že več mesecev trajajočo stavko.

"Slasherji" - krvava dediščina 80. let
Medtem pa produkcijska hiša Platinum Dunes pripravlja še eno oživitev serije grozljivk iz 80. let, in sicer Petek 13., ki velja tudi za najdaljšo - prvi film je dobil kar deset nadaljevanj z "vrhuncem" Freddy vs. Jason (2003), v katerem sta se spopadla serijska morilca iz "Nočne more" in - Petka 13. Novo nadaljevanje bo za New Line režiral Marcus Nispel, ki se je podpisal tudi pod predelavo Teksaškega pokola z motorko (izvrnik, ki je ustoličil žanr "slasherjev" - vrhunec so dosegli v 80. letih -, je bil posnet leta 1974) in njegovo nadaljevanje. Za zdaj poročil o oživitvi Otroške igre o hudobni lutki Chuckyju, v kateri prebiva duh zlobnega morilca, (na srečo) še ni. Saj je bila že Chuckyjeva nevesta (da, "fant" si najde hudobno lutko ženskega spola) izpred desetih let dovolj zanič ...

"Slasher" je podžanr hororja, v katerem po navadi psihopatski in pogosto maskirani morilec zalezuje in zelo krvavo ubije več (po navadi mladih in privlačnih) žrtev brez posebnega razloga, pogosto vse v enem dnevu. Po navadi se umori zgodijo na kakšnem od preostale civilizacije in pomoči oddaljenem mestu, pogosto se mlade žrtve na teh krajih predajajo spolnim užitkom ali se omamljajo. Pogosto se filmi začnejo z umorom mlade ženske in končajo z edino preživelo - mlado žensko, ki ji uspe ubežati morilcu, a na koncu ugotovi, da njena težava le še ni dokončno rešena ...

Svetle izjeme med "krvavimi zmazki"
Za mojstrovino modernega hororja sredi vala bolj cenenih "slasher" filmov pa velja Sijanje Stanleyja Kubricka z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi (film je bil posnet leta 1980, dve leti po Carpenterjevi Noči čarovnic, v kateri je nesmrten postal lik morilca Michaela Myersa, ki je prav tako doživel že več filmskih reinkarnacij). V Kubrickovi klasiki se mlada družina čez zimo odpravi v osamljen hotel sredi gozdov, kjer zlobni duhovi obsedejo očeta (Nicholson), ki postane blazen in nasilen, njegov jasnovidni sin pa ima grozljive slutnje iz preteklosti in prihodnosti - "sijanje".

Na desni si oglejte predfilm za Nočno moro na Ulici brestov in znameniti odlomek tuširanja iz Psiha.
Med klasikami hororja iz 80. let velja omeniti še Poltergeista (1982), za katerega je scenarij napisal Steven Spielberg, in Meglo (1980, prav tako Carpenterjev izdelek), gotovo pa se spomnite tudi precej slabše Otroci koruze (1984), grozljivke, ki je poleg mnogih drugih (Carrie, Tisto, Mačje pokopališče ...) nastala po romanu Stephena Kinga.

Temelje postavi že Hitchcock
A arhetip z masko zakritega in duševno neuravnovešega morilca, ki preži za nedolžnimi in pogosto promiskutetnimi mladimi (ženskimi) žrtvami, je že davnega leta 1960 ustvaril Alfred Hitchcock s klasiko Psiho. V 80. letih, ko je vzcvetela norija "slasherjev", je Psiho dobil tri bolj krvava in manj prefinjena nadaljevanja, na novo pa je režiser Gus Van Sant film (precej neposrečeno) posnel leta 1998. Studio Universal kmalu obljublja tudi novo različico Hitchcockovih Ptičev.

Nostalgija po 80. letih očitno ni zajela zgolj modne industrije ...

Alenka Klun