Pred kratkim je v javnost prišla tudi Salingerjeva korespondenca. Foto: EPA
Pred kratkim je v javnost prišla tudi Salingerjeva korespondenca. Foto: EPA

Dokumentarni film o Salingerju nastaja že devet let - torej od leta 2004, ko je bil Salinger še živ - zdaj pa je premiera v ameriških kinematografih napovedana za september. Producent Harvey Weinstein skladno s Salingerjevo držo načrtno ne želi izdati podrobnosti o filmu, ki ga režira Shane Salerno, sicer znan po svojih akcijskih uspešnicah.

Ljubitelji filma (in Salingerja) bodo tako do premiere ostali v temi glede podatkov, ki jih je režiser pridobil o pisateljevem življenju. Matthew Salinger, pisateljev sin, je poleg tega že zanikal, da bi on sam ali kdo od pisateljevih bližnjih sodeloval pri nastajanju filma. Tisto, s čimer se producenti trenutno ukvarjajo, je vprašanje, koliko izdati, da bodo obenem zbudili pozornost in ohranili skrivnostnost. To zlasti velja za napovednik, ki je že v nastajanju.

"Oče zagotovo ni sodeloval s filmarji"
Kaj je torej za zdaj sploh znanega? Uradno nič, a iz krogov okoli Salerna prihajajo govorice, da bo mogoče videti še neznane fotografije, pa tudi intervjuje s Salingerjevimi prijatelji. Na vprašanje, ali je prepričan, da njegov oče ni sodeloval s filmarji, se Matthew samo zasmeje. "Zagotovo ne," pravi in dodaja, da upa, da bo izdelek, okoli katerega se že spleta toliko pričakovanj, vreden pozornosti.

Weinstein naj bi film pograbil
A če nič drugega, ima Weinstein z dokumentarci dovolj izkušenj, saj je trženje filmov, kot je denimo Fahrenheit 11. 9., izpeljal z velikim smislom za spektakel. Salernov film, ki mu ga je režiser pokazal na dan letošnje podelitve oskarjev, je menda navdušeno pograbil. Morebitni tuji kupci pa se bodo več o filmu lahko izvedeli na filmskem festivalu v Cannesu.