Varovanje v ameriških kinematografih, ki načrtujejo predvajanje filma, je poostreno. Foto: Reuters
Varovanje v ameriških kinematografih, ki načrtujejo predvajanje filma, je poostreno. Foto: Reuters
Scenarij za film je napisal Rogen, ki je film z Evanom Goldbergom tudi režiral. Foto: IMDB
Nekateri lastniki kinematografov so že sporočili, da filma ne bodo predvajali. Foto: Reuters

Širša distribucija filma je bila predvidena za božič, ko kinematografi že tradicionalno pričakujejo veliko obiskovalcev, a očitno bo obisk okrnjen. Franco in Rogen - slednji je poskrbel tudi za scenarij in režijo - sta že zdaj odpovedala vse promocijske obveznosti in intervjuje, vključno z nastopom pri Jimmyju Fallonu in Sethu Meyersu, najmanj ena kinoveriga (Carmike) je že sporočila, da filma ne bo predvajala, danes pa so sporočili, da tudi načrtovane velike newyorške premiere ne bo.

V Intervjuju Rogen in Franco, dobra prijatelja in redna sodelavca, igrata poročevalca, ki dobita termin pri zloglasnem severnokorejskem voditelju Kim Džong Unu, nato pa ju Cia angažira za izvedbo atentata nanj. Že junija je Severna Koreja film označila za vojno dejanje in "neprikrito spodbujanje terorizma" ter generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna pozvala k prepovedi filma.

A vse skupaj se je zaostrilo v torek, ko je Sony prejel grozilno sporočilo, da vsem, ki bodo predvajali film, grozijo napadi, podobni 11. septembru, javnost pa pozvali, naj ogled filma raje izpustijo. "Svetujemo vam, da se izogibate kinematografom, ki bodo film predvajali. Če je vaša hiša v bližini takih kinematografov, jo raje zapustite," so sporočili neznani hekerji.

Odločitev v rokah kinooperaterjev
Ameriški studijski velikan je lastnikom kinematografov sporočil, naj se sami odločijo, ali bodo Intervju predvajali ali ne. Večina naj bi bila trdno odločena, da načrtov ne bodo spreminjali, da pa bodo poostrili varnostne ukrepe, nekateri pa so malce bolj zadržani in se še odločajo. Delnice štirih največjih kinoverig - AMC-ja, Regala, Cinemarka in Carmika - so padle takoj po objavi novice.

Ne glede na to, kakšna bo končna usoda Intervjuja, pa varnostni strokovnjaki menijo, da sporočilo hekerjev, če nič drugega, razkriva ranljivost kinematografov in kinokompleksov, Američanom pa je tudi obudilo boleče spomine na strelski pohod Jamesa Holmesa med polnočno premiero filma Vzpon viteza teme leta 2012 v Aurori v Koloradu, pri čemer je umrlo 12 ljudi.

"Nismo storili dovolj za okrepitev varnosti v prostorih, kjer se ljudje zbirajo," je za Variety povedal strokovnjak za varnost Todd McGhee. "Storili smo veliko za okrepitev varnosti v infrastrukturi, sredstvih javnega transporta in na letališčih, večji del našega zasebnega sektorja pa je še vedno močno ranljiv."

Z ministrstva za domovinsko varnost so sporočili, da njihove preiskave za zdaj niso odkrile nobenih konkretnih dokazov, ki bi podpirali grožnjo. "V tem času nimamo nobenih kredibilnih obveščevalnih podatkov, ki bi kazali na aktivne načrte proti kinematografom v ZDA," so sporočili. Sta pa tako newyorška kot losangeleška policija dejali, da jemljeta grožnjo resno.
Uradni napovednik za Intervju si lahko ogledate spodaj.