Zasebno življenje Amy Winehouse je hitro postalo tarča brezobzirnih tabloidov, ki so se skupaj z njenimi težavnimi razmerji in tveganim življenjskim slogom nazadnje izkazali za usodne, piše v napovedniku filma. Foto: EPA
Zasebno življenje Amy Winehouse je hitro postalo tarča brezobzirnih tabloidov, ki so se skupaj z njenimi težavnimi razmerji in tveganim življenjskim slogom nazadnje izkazali za usodne, piše v napovedniku filma. Foto: EPA
Film pod zvezdami
Na splošno najboljši obisk projekcij v okviru Filma pod zvezdami - skoraj 16.500 gledalcev - so našteli v letih 2012 in 2013. Foto: Nada Žgank

Cikel Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja skupaj z Ljubljanskim gradom, je od 2. julija prinesel izbor najodmevnejših filmov pretekle kinematografske sezone. Na grajskem dvorišču je bilo tako mogoče videti zmagovalne filme festivalov v Cannesu, Berlinu in Benetkah, najbolje obiskane filme v Kinodvoru in uspešnice s festivala Liffe.

Uradni rezultati obiska objavljeni avgusta
Največje zanimanje so požele predpremiere, filmi, ki so pozornost vzbudili že na rednem sporedu Kinodvora, in projekcije proti koncu tedna. Samo otvoritveni film, dokumentarec Sol zemlje v režiji Wima Wendersa in Juliana Ribeira Salgade, si je ogledalo tisoč ljudi.

Delež gledalcev iz tujine naj bi se gibal med 15 in 20 odstotkov na predstavo ter vsako leto narašča, organizatorji pa opažajo tudi, da se turisti na Ljubljanskem gradu in vzpenjači že čez dan zanimajo za večerne projekcije.

Neizbežna odvisnost od vremena
Lani je zaradi muhastega in deževnega poletja odpadla skoraj tretjina projekcij, a se je na Ljubljanski grad kljub temu povzpelo nekaj manj kot 10.500 obiskovalcev. Letos je odpadla le družinska poslastica Bacek Jon film, a so si ga najbolj zagreti lahko ogledali že naslednji večer na nadomestni projekciji v Kinodvoru.

Zadnja projekcija letošnjega poletja
Amy Winehouse se je z le dvema izdanima albumoma v zgodovino zapisala kot ena največjih glasbenic soula. Poslušalce je očarala s kombinacijo surove iskrenosti in izjemne glasbene nadarjenosti ter z glasom, ki so ga opisovali kot mešanico Billie Holiday, Dinah Washington in Sarah Vaughan. Umrla je julija leta 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom, stara komaj 27 let.

Film Amy, ki ga je režiral Asif Kapadia, vsebuje še neobjavljene posnetke iz zasebnih arhivov, nikoli slišane pesmi ter številne intervjuje s prijatelji in sorodniki. Dokumentarec je bil na filmskem festivalu v Cannesu ovenčan s pozitivnimi kritikami, na Ljubljanskem gradu pa bo doživel slovensko premiero.

Projekcija filma Amy bo drevi ob 21.30 na dvorišču Ljubljanskega gradu.