Film je menda romantična komedija z veliko akcije in celim kupom zvezdniških epizodnih vlogic. Foto:
Film je menda romantična komedija z veliko akcije in celim kupom zvezdniških epizodnih vlogic. Foto:
Tradicionalno so kitajska občinstva zanimali zgolj ameriški blockbusterji, v zadnjih letih pa se ta trend - vštric z vse boljšimi domačimi produkcijskimi kapacitetami - počasi obrača.

Uspešnico je režiral Raman Hui, ki je v preteklosti sodeloval pri nastajanju ameriških animacij, denimo tretjega Shreka in žuželčje animacije Antz. Monster Hunt je tako prehitel dosedanjega rekorderja, nizkoproračunski komični film ceste Izgubljeni na Tajskem, je potrdila državna Administracija za tisk, radio, film in televizijo. Nadaljevanje filma je že v predprodukciji, pa poroča državna tiskovna agencija Šinhua.

Dogajanje je postavljeno v izmišljen svet, kjer se pošasti in ljudje borijo za prevlado, napovednik pa nakazuje, da ima Monster World precej nekonvencionalen smisel za humor. Osrednji lik je mala pošast Wuba, rojena za vladarski prestol; prav Wuba mora svet ustaviti pred zdrsom v vsesplošno vojno.

V Lovu na pošasti med drugim nastopajo Tang Vei, Sandra Ng in Bai Baihe. Produkcijo je bilo treba ustaviti in cele dele filma posneti na novo, ko je bil tajvanski igralec Kai Ko v Pekingu aretiran zaradi drog. Oblasti so takrat dale jasno vedeti, da bi vsak film ali televizijski program, v katerem nastopa, lahko imel težave z dovoljenji za predvajanje.

Poletna zatemnitev Hollywooda
Sicer pa je imel še to prednost, da ni imel konkurence v obliki hollywoodskih uspešnic tipa Minioni ali Čustva v moji glavi. Kitajski regulatorji namreč praviloma vzpostavijo "poletno zatemnitev", obdobje, ko tujim filmom preprečijo predvajanje na Kitajskem, da bi tako pomagali domači filmski industriji.

Hitri in drzni 7 še vedno na vrhu seznama
Če prištejemo še hollywoodske filme, je Lov na pošasti trenutno peti najdonosnejši film na Kitajskem v zgodovini: prehitel je denimo Avatar, ne pa še nedavnega Jurskega sveta, Ultronove dobe in zadnjega dela Transformerjev. Najdonosnejši film na Kitajskem je še vedno Hitri in drzni 7; zaslužil je skoraj 400 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je bila Kitajska za ta film drugo najdonosnejše tržišče na svetu.