Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Boris Petkovič in Primož Suhodolčan
Najbolj odgovorna za filmsko adaptacijo knjige Košarkar naj bo sta režiser Boris Petkovič in avtor knjige ter scenarist filma Primož Suhodolčan. Foto: Borut Živulović/Bobo
Primož Suhadolčan
Suhodolčan je napisal osnovno različico scenarija in prepustil ustvarjalcem filma, da so dele prilagodili sami. Foto: Borut Živulović/Bobo
Gaja Filač
V ospredju so mladi, sveži igralski obrazi, med njimi Gaja Filač. Foto: Borut Živulović/Bobo
Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik
Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik sta se vživela v vlogi zaskrbljenih staršev. Foto: Borut Živulović/Bobo
VIDEO
Na filmska platna prihaja...

Dodaj v

Košarkar naj bo ali zakaj so športne zgodbe tako zanimive za mlade

Nov slovenski mladinski film je prišel v kina
8. september 2017 ob 08:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Fantazijski svet Primoža Suhodolčana je prišel še na velika platna. "Že ko sem pisal zgodbo, sem imel v glavi, da bo nekoč iz nje nastal film," je ob predpremieri povedal Suhodolčan, ki se pod film podpisuje kot scenarist.

Vsem dobra zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti, ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo, je vrsto let spremljala osnovnošolce, ki so se z njo srečali v knjižni obliki. "Največji izziv pri ekranizaciji knjige Košarkar naj bo je fantazijski svet Primoža Suhodolčana. V literaturi so to junaki, ki lahko živijo in dihajo, v filmu pa jih je treba utelesiti. Največji izziv je bila izbira igralcev in seveda ustvarjanje teh likov iz knjige, da v tem nadrealnem svetu ne bi postali preveč karikirani," je povedal režiser novega mladinskega filma Boris Petkovič.

Zgodba, ki se vrti okoli prijateljstva, ljubezni, uspeha in premagovanja samega sebe, je združila prekaljene igralce in popolne novince v svetu filma. "Mladi nimajo nobenega strahu in pri vlogah nimajo težav. Bolj jih imajo starejši, ker hočejo, da bodo všeč ljudem. Otroci pa so zelo spontani," je priznal Marko Miladinović, ki v filmu igra trenerja Salto. "V mlajših letih sem igral košarko in imel sem izjemnega trenerja Vojka Herksla, ki je že pokojni. Hotel sem narediti hommage temu človeku, ki je toliko dal košarki in mladim," je poudaril igralec, ki smo ga lahko lani na velikih platnih spremljali v filmu Šiška Deluxe. "Pri Šiška Deluxe smo snemali komedijo-dramo, tu pa smo posneli življenjski mladinski film," je o razlikah spregovoril Miladinović.

Poleg njega igralsko zasedbo sestavljajo še druga medijsko odmevna imena Gojmir Lešnjak - Gojc (Tundra), Lado Bizovičar (Tini Trska), Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik (v vlogi staršev glavnega junaka). Suhodolčanovo razigranost in humor pa so upodobili mladi igralci Klemen Kostrevc (Ranta), Matija Brodnik (Smodlak) in Gaja Filač (Metka). "Izbor igralcev je stvar interpretacije režiserja - v tem primeru mene. Lahko rečemo, da je bil glavni igralec definiran s tem, da je moral biti visok dva metra in videti 15 let - to nam je zožilo nabor igralcev, toda s Klemnom smo zadeli v polno. Celi ekipi igralcev je uspelo pričarati duh knjige," je dejal Petković.

Slovenija je dobila še en košarkarski film po uspešni filmski adaptaciji knjige Čefurji raus! Gorana Vojnovića, kjer se sicer malo bolj odrasli liki in v popolnoma drugem okolju srečujejo z izzivi življenja, v ospredju pa je ljubezen glavnega lika do košarke. "Šport je v osnovi nekaj posebnega zame. Brez njega nisem mogel živeti, še danes je tako. Športne zgodbe so lahko zelo zanimive za mlade, ker se lahko identificirajo z glavnimi junaki. Šport je nekaj, kar spodbuja h gibanju, treniranju, tekmovalnosti, druženju in šport je stvar, ki je univerzalna. Na tem svetu je šport univerzalni jezik," je dejal Suhodolčan.

V lovljenju kultnosti
Hkrati pa gre za nov delček v mozaiku mladinskih filmov, ki ga lahko umestimo ob bok obeh delov Gremo mi po svoje, Nika, Utrip ljubezni, Pojdi z mano, Vloga za Emo ... Filmov, ki lovijo kultni status filmov, kot so Sreča na vrvici, Kekec, Poletje v školjki (prvi in drugi del), Čisto pravi gusar ... "Če govorimo o zgodovini Slovenije od leta 1991, obstaja pomanjkanje mladinskih in otroških filmov, verjetno tudi zato, ker ni sistemsko urejeno. Vse ostaja na bazi zanesenjakov, ki se odločijo, da neko mladinsko zgodbo pripeljejo naprej. Toda mislim, da se v zadnjih letih to spreminja in se pojavlja več filmov s tovrstnimi tematikami. Iskreno upam, da bo kmalu to tudi sistemsko urejeno, ker potrebujemo filme za otroke in mladino," je zaključil Petkovič.

Do takrat pa naj ostane v ospredju misel iz novega slovenskega mladinskega filma, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija: "Konec? Kakšen konec? Pa to je šele začetek!"

Klavdija Kopina, foto: Borut Živulović/Bobo
Gojmir Lešnjak - Gojc
Matjaž Javšnik
Ana Maria Mitić
Primož Suhadolčan
Boris Petkovič in Primož Suhadolčan
Boris Petkovič
Prijavi napako
Komentarji
ABADON
# 08.09.2017 ob 11:26
Ce je pr Hostar mladinski film, potem je Na svoji zemlji pornič.
čak mal noris
# 08.09.2017 ob 11:42
Vse ok, če le ne bi morali povsod gledati enih in istih ksihtov. V reklamah, na plakatih, v filmih...v mestu ( Lj ), skratka, res POVSOD.
poloncic
# 08.09.2017 ob 12:31
bogi janko, bogi. lahko pomagam?

mi smo tudi “morali“ gledat Srečo na vrvici. eden boljših šolskih dni. potem so jo “morali“ it z mano gledat še starši, prijatelji. in še danes ostaja z mano..
SLOBloodPatriot
# 08.09.2017 ob 13:37
Korošec Primož Suhodolčan je navdih za knjigo v resnici dobil pri Dravograjčanu Boštjanu Nacbarju. To nam je pisatelj sam povedal pred 20 leti, ko nas je obiskal v OŠ Neznanih talcev Dravograd.
romanoprodi
# 08.09.2017 ob 12:40
Mirko Tipka
stewie
08.09.2017 ob 09:25
Pri naštevanju slovenskih mladinskih klasikov ste pozabili omeniti še film Pr' Hostar. Vendarle gre za najbolj gledan naš film v zgodovini.
Tole si pa malo mimo brcnil.... Na svoji zemlji ima skoraj pol miljona gledalcev...
vir: Wiki


Oba sta brcnila v temo, saj nobeden od naštetih filmov ni mladinski.
čak mal noris
# 08.09.2017 ob 12:28
@Mirko Tipka

Madona, bal sem se, da mi boš predlagal, naj raje kar oslepim, selitev bi bila namreč kar draga.
vesela veverica
# 08.09.2017 ob 12:43
v napovedniku za film mi igra ni bila všeč, preveč nenaravna.
Mirko Tipka
# 08.09.2017 ob 11:50
čak mal noris
# 08.09.2017 ob 11:42
Vse ok, če le ne bi morali povsod gledati enih in istih ksihtov. V reklamah, na plakatih, v filmih...v mestu ( Lj ), skratka, res POVSOD.


zate imam rešitev... odseli se iz mesta na sveži zrak, odklopi televizijo (ker samo pere možgane), pa ne bodo samo eni in isti ksihti :-)
trolicnez
# 08.09.2017 ob 11:11
Klemen Kostrevc je na las podoben ranti. Prakticno idealen fant za to vlogo. Vse cestitke mladim in izkusenim za ta film, sigurno si ga bom ogledal!
Mirko Tipka
# 08.09.2017 ob 09:37
stewie
# 08.09.2017 ob 09:25
Pri naštevanju slovenskih mladinskih klasikov ste pozabili omeniti še film Pr' Hostar. Vendarle gre za najbolj gledan naš film v zgodovini.

Tole si pa malo mimo brcnil.... Na svoji zemlji ima skoraj pol miljona gledalcev...
vir: Wiki
janko49
# 08.09.2017 ob 18:05
@poloncic Hvala nisem potreben pomoči, tako kot naši "ubogi" kulturniki. Res je, včasih smo gledali tudi Zelengoro, Bitko na Neretvi, pa tudi Ko zorijo jagode ipd.

Bom ti jaz pomagal razumeti, kar sem napisal. Moja poanta je bila naslednja: Med kulturniki imamo določene privilegiranci, kot so npr. Suhodolčani, ki jih državo neposredno in posredno podpira z denarjem davkoplačevalcev. Naj denar ti umetniki, ki naj bi bili kakovostni, zaslužijo tako kot večina zaposlenih. Naj nam država pusti, da bomo sami odločali kateri filme bodo gledali otroci in že to bo dovolj. V tvojem primeru pač potrebuješ državo (šolo), ki ti diktira kateri film boš gledal, jaz pa tega diktata nočem, nočem prikritega financiranja takšnih "projektov".
janko49
# 08.09.2017 ob 12:08
"Košarkar naj bo ali zakaj so športne zgodbe tako zanimive za mlade", tole pa je malce cinično, če vemo, da se morajo otroci OŠ obvezno udeležiti predstave.

Prav danes namreč učenci osnovnih šol v Ljubljani nimajo pouka, ker gredo na to predstavitev. Potem pa se bodo producenti ipd. hvalili kakšno gledanost imajo. Nekateri v kulturi imajo še vedno monopol in neverjetno moč.
stewie
# 08.09.2017 ob 09:25
Pri naštevanju slovenskih mladinskih klasikov ste pozabili omeniti še film Pr' Hostar. Vendarle gre za najbolj gledan naš film v zgodovini.
janko49
# 08.09.2017 ob 12:14
Pa še to: Nekateri kulturniki imajo takšen monopol, da jim niti knjig ni potrebno prodajati. Z našim - davkoplačevalskim denarjem - jih kupi MOL in potem jih "brezplačno" deli po šolah.

Primer: Lipko in KošoRok, Primoža Suhodolčana
stewie
# 08.09.2017 ob 09:47
OK, te pa po osamosvojitvi.

Pri mladinskih filmih bi veljalo še izpostaviti Vojnovićeve Čefurje.
Kazalo