Nagrajena igralska trojica Adele Haenel, Pierre Niney in Kristen Stewart. Foto: EPA
Nagrajena igralska trojica Adele Haenel, Pierre Niney in Kristen Stewart. Foto: EPA
Film Timbuktu je osvojil sedem cezarjev, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo, izvirni scenarij, fotografijo in montažo. Foto: Reuters
Častnega cezarja je letos iz rok igralke Marion Cotillard  prejel 'živa filmska legenda' Sean Penn.
Častnega cezarja je letos iz rok igralke Marion Cotillard prejel 'živa filmska legenda' Sean Penn. Foto: Reuters
Nagrajena Kristen Stewart je na podelitvi dejala, da ji je bilo igrati ob prvi dami francoske kinematografije Juliette Binoche v čast.
Nagrajena Kristen Stewart je na podelitvi dejala, da ji je bilo igrati ob prvi dami francoske kinematografije Juliette Binoche v čast. Foto: EPA

Cezarja za najboljšo stransko žensko vlogo je Kristen Stewart prejela za lik asistentke filmske zvezdnice v filmu Oblaki nad Sils Mario. Igralka sicer nastopa že od malih nog, ob vrsti vlog v kritiško sprejetih nizkoproračunskih filmih pa se je z nagrado še za korak oddaljila od večne povezave z vampirsko sago Somrak, v kateri je igrala Bello Swan. V Oblakih nad Sils Mario je zaigrala ob prvi dami francoske kinematografije Juliette Binoche, kar ji je bilo, kot smo izvedeli v zahvalnem govoru, v veliko čast. Režiser Olivier Assayas je v drami, ki smo jo lahko pri nas premierno videli na lanskem festivalu Liffe, sledil kompleksnemu odnosu med slavno igralko in njeno asistentko, v katerem se pomenljivo prepletata profesionalna in zasebna plat. V Franciji snemajo filme iz bistveno drugačnih razlogov kot v Hollywoodu, je Kristen Stewart pohvalila pogum francoskih filmarjev in pristavila, da so ji ljubši vzvodi, ki jih ženejo v Franciji. Omenila je, da se pripravlja na vlogo v še enem francoskem filmu, vendar česa več ni razkrila.
Pariz osvojen, jutri je na vrsti Hollywood
Veliki zmagovalec večera je bil film Timbuktu, v katerem režiser Abderrahmane Sissako obravnava razmere v severnem Maliju, kjer življenje usmerjajo džihadisti. Poleg glavnega cezarja je film pobral še šest drugih nagrad, med drugim tudi za najboljšo režijo. Sissako se je ob prevzemu nagrade poklonil bogastvu in odprtosti francoske filmske industrije, zlasti producentke Sylvie Pialat in koproducenta Jean Labadie, ki sta verjela v njegov film in upala tvegati. V zahvalnem govoru se je dotaknil tudi nedavnih napadov v Parizu in dejal, da je Francija država, ki se zna upreti nasilju. Francija dokazuje, da ne gre za trk, temveč srečanje civilizacij, je še prepričan režiser filma, ki je tudi eden od nominiranih naslovov za oskarja za najboljši tujejezični film.
Med tujimi filmi je na cezarjih slavila Mamica kanadskega čudežnega dečka Xavierja Dolana, v kategoriji pa premagala Fantovska leta, 12 let suženj, Dva dneva, ena noč, Ido, Grand Budapest hotel in Zimsko spanje.
Cezarja za najboljšega igralca je prejel Pierre Niney, ki je navdušil v biografskem filmu o modnem oblikovalcu Yves Saint Laurent, najboljša igralka pa je Adele Haenel za film Ljubezen na prvi pretep. Podelitev slednje je sodila med presenečenja večera, saj sta za favoritki v kategoriji veljali Marion Cotillard in Catherine Deneuve. Za najboljšega stranskega igralca je nagrajen Reda Kateb za vlogo v filmu Hippocrates.
Častni cezar Seanu Pennu
Častnega cezarja so na 40. podelitvi francoskih filmskih nagrad podelili ameriškemu igralcu Seanu Pennu. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Penn "legendarni igralec, politični aktivist in izjemen režiser." Živi filmski legendi, kot so ga še označili, je nagrado izročila vidno ganjena Marion Cotillard (jutri jo v Los Angelesu čaka podelitev oskarjev), Penn, ki se je slovesnosti udeležil z zaročenko Charlize Theron, pa je ob prevzemu dejal, da je bil vedno naklonjen francoskemu filmu, režiserjem in igralcem, zato mu nagrada toliko več pomeni.