Jessica Chastain je v svojem tehtnem zahvalnem govoru pozvala k večji raznolikosti v filmski industriji in pri tem citirala Martina Luthra Kinga. Foto: Reuters
Jessica Chastain je v svojem tehtnem zahvalnem govoru pozvala k večji raznolikosti v filmski industriji in pri tem citirala Martina Luthra Kinga. Foto: Reuters
Michaelu Keatonu je prvi takole evforično čestital Ethan Hawke. Foto: Reuters
Richard Linklater z nagrajeno igralsko zasedbo Fantovskih let. Foto: Reuters
Kevinu Costnerju je nagrado za življenjsko delo izročila Renee Russo. Foto: Reuters
Režiserja Christopher Miller in Phil Lord ter producent Dan Lin so se morali sprijazniti s tem, da niso dobili oskarjevske nominacije za najboljši animirani film. Je pa zato Lego film domov odnesel nagrado kritikov v isti kategoriji. Foto: Reuters
Najboljšo igralko v akcijskem filmu je na odru presenetil njen mož, John Krasinski. Foto: Reuters

Podelitev se je zgodila, kot vemo, na dan razglasitve oskarjevskih nominacij, kar pomeni, da so se morali nekateri zvezdniki v javnosti pojaviti, ko je razočaranje, da so izpadli iz oskarjevske bitke, še sveže. Kritiške nagrade jim pretirane utehe niso prinesle: tudi tokrat je drama Selma ostala brez nagrad, domov je odnesla le priznanje za najboljšo pesem (Glory, ki jo izvajata John Legend in Common).

Črna satira Birdman, ki je po številu oskarjevskih nominacij trenutno izenačena s komedijo Grand Budapest hotel, pa je po izboru kritikov s petimi nagradami pristala na vrhu. Takoj za njo so s štirimi kipci Fantovska leta.

Kevin Costner že v letih za karierna priznanja?
Na slavju so podelili tudi nekaj posebnih priznanj: Jessica Chastain je postala "MVP" (najkoristnejši igralec) leta 2014, Kevin Costner je dobil nagrado za življenjsko delo, režiser Ron Howard pa kar nagrado "Ludvika XIII. za genije".

Razgaljeni fantje na odru
Glede na to, da kritiške nagrade ne veljajo za tako sproščen dogodek kot kako MTV-jevo slavje, je bila hollywoodska smetana sprva presenečena nad kopico slačifantov, ki so preplavili oder. Izkazalo se je, da so tam zato, ker ima voditelj Michael Strahan vlogo v komediji Magic Mike 2. "Niste mislili, da si bom res upal, a?" je to divjo samopromocijo komentiral Strahan, ki je nato še s sebe spulil hlače in malce zaplesal. Skeč ni najbolj uspel, kar je pozneje omenil tudi Michael Keaton, ki je na oder prišel po nagrado za najboljšo igralsko zasedbo Birdmana: "Glede na to, kako neroden je bil začetek ..."

Tehtne besede Jessice Chastain
Jessica Chastain se je v svoji zahvali za nagrado "MVP" dotaknila tega, da se je slavje odvijalo ravno na rojstni dan Martina Luthra Kinga. "Začela sem razmišljati o tem, kako je treba v naši industriji okrepiti raznolikost," je izjavila. "Skupaj se moramo upreti homofobnim, seksističnim, mizoginim, antisemitskim in rasističnim težnjam." Njen govor je imel toliko večjo težo, ker se je ravno včeraj izkazalo, da so letos čisto vsi igralski nominiranci za oskarje beli. "Martin Luther King Jr. je rekel, da se naša življenja začnejo iztekati tisti dan, ko utihnemo ob pomembnih vprašanjih. Vse v tem prostoru bi rada spodbudila, naj spregovorijo. Hvala."

Michael Keaton največ na odru
Birdman ni postal samo film z najboljšo kolektivno igralsko zasedbo, ampak je Michael Keaton dobil še nagradi za najboljšega igralca in najboljšega igralca v komediji. V zahvali za to zadnjo lovoriko s je pošalil na račun tega, da stoji pred polno dvorano kritikov, ki si jih Birdman pošteno privošči. "Upam, da se vam zaradi teh besed ne bom zdel strahopeten, ampak pri Bogu prisegam, da nisem imel nič pri tistem prizoru. Vse skupaj je bila ideja Eda Nortona."

Najboljši film : Fantovska leta
Najboljša režija: Richard Linklater (Fantovska leta)
Najboljši gralec: Michael Keaton (Birdman)
Najboljša igralka: Julianne Moore (Still Alice)

Najboljša komedija: Grand Budapest hotel
Najboljša igralka v komediji: Jenny Slate (Obvious Child)
Najboljši igralec v komediji: Michael Keaton (Birdman)

Najboljši igralec v stranski vlogi: J. K. Simmons (Ritem norosti)
Najboljša igralka v stranski vlogi: Patricia Arquette (Fantovska leta)
Najboljši mladi igralec: Ellar Coltrane (Fantovska leta)
Najboljši animirani film: Lego film
Najboljši akcijski film: Varuhi galaksije

Najboljša igralska zasedba: Birdman
Najboljši igralec v akcijskem filmu: Bradley Cooper (Ostrostrelec)
Najboljša igralka v akcijskem filmu: Emily Blunt (Na robu jutrišnjega dne)

Najboljša pesem: Glory – Common/John Legend – iz filma Selma
Najboljša glasbena podlaga: Antonio Sanchez, Birdman
Izvirni scenarij: Birdman ( Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr., Armando Bo)
Prirejeni scenarij: Gillian Flynn (Ni je več)

Fotografija: Birdman (Emmanuel Lubezki)
Scenografija: Grand Budapest hotel – Adam Stockhausen, Anna Pinnock
Posebni učinki: Vzpon planeta opic
Najboljši zf-film/grozljivka: Medzvezdje
Najboljši tujejezični film: Višja sila
Dokumentarec: Life Itself