Charlize Theron je nominirana za najboljšo glavno žensko vlogo. Foto: Blitz film
Charlize Theron je nominirana za najboljšo glavno žensko vlogo. Foto: Blitz film
The Revenant
Sezona nagrad je pričakovano naklonjena tudi Inarritujevemu najnovejšemu filmu The Revenant. Foto: AP

Futuristični film Georgea Millerja, v katerem sta glavni vlogi odigralala Charlize Theron in Tom Hardy, se že od začetka predvajanja uvršča na sezname najboljših filmov letošnjega leta. Film je med drugim nominiran za najboljši film, najboljšo režijo, najboljšo igralko, najboljšo fotografijo in kopico nominacij v tehničnih kategorijah (vizualni učinki, maska, kostumografija ...)

Na drugem mestu po številu nominacij so trije filmi, ki so dobili po devet nominacij: film Alejandra Gonzalesa Inarrituja The Revenant z Leonardom di Capriem v glavni vlogi, lezbična romanca Carol Todda Haynesa in triler The Martian Ridleyja Scotta.

Kot piše Guardian, je velika verjetnost, da se bo Millerjev akcijski film uvrstil tudi na seznam oskarjevskih kandidatov za najboljši film, kar je za akcijski film velika redkost. Že pred mesecem dni je bil film nominiran tudi za nagrado najboljši film, ki jo podeljuje Narodno združenje kritikov (National Board of Review). Z osmimi nominacijami sledi Tarantinov vestern The Hateful Eight.

Lani pravilna napoved v treh glavnih kategorijah
Omenjena nagrada kritikov velja za dokaj zanesljivo napovedovalko oskarjev. Lani je tako v kategoriji glavne ženske vloge slavila Julianne Moore, Patricia Arquette je slavila v kategoriji stranske ženske vloge, J. K. Simmons pa je bil najbolj prepričljiv v moški stranski vlogi. Vsi trije so potem osvojili tudi oskarje. So pa "zmotno" napovedali prejemnike v kategorijah glavna moška vloga: nagrado je prejel Michael Keaton, na oskarjih pa je potem slavil Eddie Redmayne, za najboljši film je bil nagrajen Fantovska leta (oskarja je prejel Birdman) in njegov režiser Richard Linklater (na oskarjih je slavil Alejandro Gonzales Inarritu, ki se je podpisal pod Birdmana).

Nagrade kritikov bodo podelili 17. januarja, zmagovalci oskarjev pa bodo znani 28. februarja.