Ameriški pisatelj John Grisham je napisal tudi romane Pelikanovo poročilo, Klient in Firma, ki so vsi dobili še filmsko upodobitev. Foto: EPA
Ameriški pisatelj John Grisham je napisal tudi romane Pelikanovo poročilo, Klient in Firma, ki so vsi dobili še filmsko upodobitev. Foto: EPA
Tom Skerritt bo pri 80 letih prvič zaigral na Broadwayu. Foto: EPA

več kot dvajset njegovih zgodb je zaživelo tudi na velikih platnih. Zdaj pa prihaja še prva gledališka predstava po njegovem romanu.

In od vseh romanov, pod katere se je podpisal, so za upodobitev na Broadwayu izbrali prav Grishamov prvi roman Čas za ubijanje. "To je dejansko zelo drugačen roman od drugih Grishamovih romanov," je dejal s tonyjem nagrajeni pisec iger Rupert Holmes, ki je roman priredil za gledališki oder. "Prežet je s čustvi in za nekatere like je jasno, da so bili napisani na podlagi resničnih oseb, ker si jih ne bi mogel nihče izmisliti na tak način."

Po Holmesovih besedah je Čas za ubijanje Grishamov "najbolj človeški" roman in zaradi drame na sodišču tudi primeren za upodobitev na gledališkem odru. "Razlog, da so vsi v sodni dvorani, je, da se je v tej isti dvorani pred istim sodnikom in istim tožilcem zgodil umor."

Sebastian Arcelus igra Jaka Brigancea, mladega, idealističnega odvetnika, ki brani temnopoltega obtoženca, ki je vzel pravico v svoje roke, potem ko je bila njegova hčerka kruto pretepena in posiljena.


Prvič na odru Broadwaya: Tom Skerritt
Svoj odrski debi v predstavi, v kateri igra skupno 14 igralcev, bo pri 80 letih doživel znani igralec Tom Skerritt,ki bo upodobil tožilca, ki pomaga zagovorniku obtoženca, Fred Thompson pa igra sodnika Omarja Noosa. Kot je povedal Thompson, mu je bila vloga blizu. Nekdanji ameriški senator in nekoč tudi republikanski kandidat za predsednika je bil namreč na začetku svoje kariere, ko se mu še sanjalo ni, da ga bo premamil igralski svet, odvetnik v majhnem mestecu na jugu ZDA. V zadnjem času se je Thompson sicer posvečal predvsem pisanju in poučevanju. "Mislil sem, da je to neke vrste darilo," je dejal pred začetkom sezone in dodal, da je bilo preteklo delo pri filmu in na televiziji dejansko glavni razlog, da ni prej osvojil gledaliških odrov.

John Grisham je od leta 1988, ko je izšel njegov prvenec Čas za ubijanje, prodal več kot 250 milijonov izvodov svojih knjig. Po knjižni predlogi prvenca je bil leta 1999 posnet istoimenski film, v katerem so zaigrali Matthew McConaughey, Sandra Bullock in Samuel L. Jackson.