Nagrado za najboljši film festivala je v imenu režiserja Steva McQueena prevzel član igralske zasedbe Lakote, Stuart Graham. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nagrado za najboljši film festivala je v imenu režiserja Steva McQueena prevzel član igralske zasedbe Lakote, Stuart Graham. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Steve McQueen: Lakota
Film Lakota je navdušil že v Cannesu. Foto: Liffe
Nagrajenci Liffa

Gre za film o življenju v zaporu Maze med gladovno stavko pripadnikov Ire iz leta 1981. Nagrada vodomec nikakor ni prva nagrada za McQueenov film; že na velikem festivalu v Cannesu je film prejel nagrado zlata kamera za najboljši prvenec. Nagrado je v režiserjevem imenu prevzel igralec Stuart Graham, ki je McQueena opisal kot eno od najsvetlejših luči prihodnosti britanskega filma. Lakota je sicer šele njegov začetek, "a kakšen začetek!," je sklenil svoj govor.
Občinstvo se je odločilo nekoliko drugače, saj je med 39 tekmovalnimi filmi najboljšo povprečno oceno dodelilo zgodovinsko-politični drami Katyn poljskega režiserja Andrzeja Wajde. Nominiranec za tujejezičnega oskarja, ki pripoveduje o pokolu poljskih vojakov v bližini mesteca Katin leta 1940, je prejel povprečno oceno 4.53 (mogočih je bilo pet točk), z ocenama 5.52 in 4.50 pa sta mu sledila filma Srečanje na koncu sveta in Sneg. Zmagovalna filma si boste lahko ogledali že ta teden. V Kinodvoru bodo Lakoto predvajali v ponedeljek, 24. 11. ob 19.00, Katyn pa v torek, 25. 11. ob 21.00.
Še eno priznanje za Luzarjevega Vučka
Podeljena je bila tudi nagrada mednarodne filmske kritike (FIRPESCI), dodeljena pa je bila ameriški produkciji Balast režiserja Lanca Hammerja, ki je nagrado tudi osebo prevzel. Najboljši kratki film prihaja iz Mehike; to je Zemlja in kruh v režiji Carlosa Armelle. Na sklepni slovesnosti so bili omenjeni tudi slovenski ustvarjalci. Kratki film Vučko v režiji Matevža Luzarja je bil deležen posebne omembe žirije za kratki film, nagrada Itak za najboljši film, posnet s prenosnim telefonom, pa je šla v roke Mitje Mlakarja, Mojce Pernat, Mihe Šubica in članov produkcijske skupine Caveman Pictures.
Nagrade so šle iz rok ...
Vodomca za najboljši film v sklopu Perspektiv je podelil Klavdij Godnič, glavni izvršni direktor družbe Mobitel. Kipec zmaja je podelila Breda Brezovar Papež, direktorica korporativnih zadev Tobačne Ljubljana. Maji Bogojević, predsednici žirije, so zaupali podelitev kritiške nagrade. Nagrado za kratki meter je izročil Toni Zupančič, nagrado Itak pa sta podelila Karmen Štamulak iz Mobitela in Matevž Luzar.
Sonce je zašlo v Izraelu
Podelitev je vodila igralka Aleksandra Balmazović, po besedilu Vesne Milek pa jo je režiral Matej Filipčič. Za glasbeno popestritev je skrbela Neisha. Če je sonce festivala vzšlo v Barceloni (s filmom Woodyja Allena Ljubezen v Barceloni), pa je, kot je na prireditvi povedala Balmazovićeva, zašlo v Izraelu. Po podelitvi nagrad je namreč projektor 19. Liffa odvrtel še celovečerni prvenec izraelskega režiserja Erana Kolirina Izgubljeni orkester.
M. K./K. S./P. B.








Nagrajenci Liffa