Daniel Day-Lewis je znan po svojih metodičnih, temeljitih pripravah na vloge. Za Lincolna je ugotovil, da je imel višji glas od povprečnega, in se temu prilagodil. Foto:
Daniel Day-Lewis je znan po svojih metodičnih, temeljitih pripravah na vloge. Za Lincolna je ugotovil, da je imel višji glas od povprečnega, in se temu prilagodil. Foto:
Lincoln
V prvi fazi bi Lincolna moral igrati Liam Neeson, a se je vlogi sam odpovedal, ker se je zanjo počutil "prestarega".
Sally Field je kot Lincolnova žena menda v filmu vse prej kot postranskega pomena.

Po "nenapovedani" premieri (vstopnice so začeli prodajati šele prejšnji teden) na newyorškem filmskem festivalu so prva občinstva nad Lincolnom, novo biografsko dramo Stevena Spielberga, menda navdušena. Dvakratni oskarjevec, vedno izjemni Daniel Day-Lewis v njem igra 16. ameriškega predsednika v zadnji etapi njegovega mandata. Ljubiteljski in "resnični" kritiki iz občinstva so že med projekcijo navdušeno tvitali, da so priča "najboljšemu Spielbergovemu filmu zadnjih let". Kot potencialna nominiranca za oskarja za stransko vlogo omenjajo tudi Tommyja Leeja Jonesa (v filmu igra republikanskega kongresnika Thaddeusa Stevensa) in Sally Field (kot Lincolnovo ženo Mary Ann).

Recenzent Hollywood Reporterja je film, ki tematizira predsednikov boj za sprejetje 13. amandmaja k ustavi (torej tistega, ki je odpravil suženjstvo), primerjal s Spielbergovimi prejšnjimi (uspešnimi) izleti v zgodovino, denimo s Schindlerjevim seznamom in Reševanjem vojaka Ryana. "Na kratko: zdi se, da je Lincoln utelešena vaba za oskarje. Spielberg, ki je na brisanju meje med umetnostjo in komercialnostjo postavil celo svojo kariero, je bil tokrat kos izzivu. Čeprav je film dolg skoraj dve uri in pol, se je vsak prizor zdel potreben in napet."

Dolg, a ne razvlečen
S tem, da je bila taka dolžina neizogibno potrebna, se sicer niso strinjali čisto vsi, obveljalo pa je nekako mnenje, da končni izdelek "ni dolgočasen in razvlečen" (Indie Wire). "Lincoln premore občasne iskre, nekaj izjemnih igralcev, ki svoje delo opravijo odlično ... a obenem, vsaj v trenutni različici, ni pretirano zabaven, izjemen ali očarljiv." Spielberg je občinstvu pred projekcijo namreč povedal, da gledajo "nedokončan" izdelek.

Filmski blog ComingSoon se šteje v tabor navdušencev. "Najboljše Spielbergovo delo po dolgem času ... moralo bi zaleči za 12 oskarjevskih nominacij in štiri lahke zmage," je tvitnil njihov recenzent. Podobno navdušeni so bili nad "impozantnim dosežkom" pri The Huffingtonu Postu, kjer so še posebej izpostavili Day-Lewisa, ki uspe biti hkrati "silovit in dobrosrčen", ter podatek, da je njegov cvileči glas v tem filmu posledica igralčevega poglobljenega preučevanja zgodovine.

Glavnega igralca je prav tako posebej pohvalil LA Times: "Sodeč po dogodkih na platnu in v sobi, je večni oskarjevski favorit Day-Lewis utrdil svoj primat v kategoriji glavnega igralca."

Prezatohlo, prebradato?
Seveda pa nikoli ne moreš osrečiti vseh: pri Movies.com so sicer pohvalili Jonesa in Day-Lewisa, celoten film pa odpisali z oceno "C", češ da je "Spielberg na vajetih". "Zatohlo, odveč, bradato."