Ni dovolj, da narediš odličen film, paziti moraš tudi, da film koga ne bo užalil. Foto:
Ni dovolj, da narediš odličen film, paziti moraš tudi, da film koga ne bo užalil. Foto:
Prizor iz filma Paradise Now

Režiser, ki je za omenjeni film, v katerem raziskuje motivacije palestinskih samomorilskih napadalcev, letos že prejel zlati globus, se boji, da bo kampanja proti njemu in njegovemu filmu premočna. Med najbolj glasnimi nasprotniki filma so Izraelci, ki so v samomorilskih napadih izgubili svojce. Ti so namreč sprožili kampanjo lobiranja proti filmu, ki po njihovem mnenju poveličuje terorizem, njen cilj pa je bil celo, da bi film umaknili s seznama nominirancev za oskarje.



Lahko dva konservativca odločita izid?
Abu Asad je tako v intervjuju za največji izraelski časopis pesimistično dejal, da lahko oskarja že kar odpiše. “Oskarji so kompleksna zadeva. Če bo izid glasovanja tesen, bo tisto, kar je vplivalo na glasovanje proti mojemu filmu, pristranskost dveh ali treh konservativcev,” pravi Abu Asad, ki se je do zdaj podpisal pod pet filmskih projektov, trenutno pa snema projekt L. A. Cairo, za katerega je napisal tudi scenarij.

Njegov film Paradise Now, pri katerem je sodeloval tudi kot soscenarist, se bo sicer za naziv najboljšega tujejezičnega filma boril z italijanskim filmom Don’t Tell, francosko produkcijo Joyeux Noël, nemškim filmom Zadnji dnevi Sophie Scholl in južnoafriškim filmom Tsotsi. Kateri izmed teh filmov je prepričal največ glasovalcev, pa bo znano v ponedeljek zjutraj, ko bodo na posebni slovesnosti v Los Angelesu podelili ugledne nagrade.