Italijanski arhitekt Renzo Piano se je pri zasnovi muzeja navdihoval pri združitvi umetnosti in znanosti, ki poganjata tudi filmsko umetnost. Ohranil je podobo zgodovinske stavbe Wilshire May Company, a zarisal dodatno kupolasto stavbo, s čimer ostaja tudi pri kontinuiteti od zgodovine do prihodnosti. Foto: www.oscars.org/museum
Italijanski arhitekt Renzo Piano se je pri zasnovi muzeja navdihoval pri združitvi umetnosti in znanosti, ki poganjata tudi filmsko umetnost. Ohranil je podobo zgodovinske stavbe Wilshire May Company, a zarisal dodatno kupolasto stavbo, s čimer ostaja tudi pri kontinuiteti od zgodovine do prihodnosti. Foto: www.oscars.org/museum
false
Zgodovinska stavba Wilshire May Company, končana leta 1939, je od leta 1994 v lasti losangeleškega muzeja umetnosti, ki je v njej imel del razstavnih prostorov. Leta 2017 bo tu odprtje filmskega muzeja ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti. Foto: Wikipedia

Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti bo v središču Los Angelesa to poletje začela graditi šestnadstropni filmski muzej po načrtih italijanskega arhitekta Renza Piana. Načrtovan je že nekaj časa, prav zdaj pa je losangeleški mestni svet odobril gradnjo. Stroški gradnje so ocenjeni na 300 milijonov dolarjev, sredstva so začeli zbirati pred tremi leti, do zdaj pa so zbrali že več kot 250 milijonov dolarjev. Med donatorji so tudi posamezniki, kot so Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg in George Lucas. Muzej naj bi se odprl leta 2017.
Središče ameriške filmske produkcije bo tako končno dobilo ustrezen prostor za hranjenje, predstavljanje in praznovanje filmske umetnosti. Kot pravijo pri Ameriški akademiji filmskih znanosti in umetnosti, bo to prvi takšen muzej na svetu za raziskovanje in kuriranje zgodovine in prihodnosti gibljivih slik. Predstavil bo tako dela oskarjevih nagrajencev in nominirancev kot tudi množico drugih filmskih ustvarjalcev. Načrtujejo interaktivne razstave, ki bodo obiskovalcem razkrile ozadje filmskega ustvarjanja in predstavile tako umetniško kot tehnološko in znanstveno plat filmske panoge.
Inovacija in domišljija tudi pri predstavljanju filmske umetnosti
Zgodovino filma vse od najzgodnejših poskusov ujeti gibanje na film v 19. stoletju do eksperimentov, ki so podobo naselili v tridimenzionalen prostor in na različne zaslone, poganjajo inovacija, domišljija in navdih, kot je zapisal direktor akademijskega filmskega muzeja Kerry Brougher. Zato želijo, da podobnim načelom kot razvoj kinematografije sledi tudi njihovo predstavljanje in druga muzejska dejavnost. Spodbujati želijo podobne občutke čudenja in očaranosti ter spodbujati nove načine gledanja na pomembno vlogo filma v današnjem svetu. Kot dodaja Brougher, vizijo muzeja razumejo kot soustvarjalni del filmske in umetniške prihodnosti, zato bodo - tako kot film kombinira različne umetniške forme - gledališče, literaturo, fotografijo, slikarstvo, glasbo ipd. - tudi sami sodelovali z umetniki z različnih umetniških polj ter z različnimi kulturnimi institucijami.
Obsežne zbirke čakajo na svoj prostor
Različne filmske materiale ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti zbira že od 30. let preteklega stoletja in trenutno obsega več kot 10 milijonov fotografij, 165.000 filmov in videov, 80.000 scenarijev, 50.000 plakatov in kostumografskih skic za 20.000 filmov. Vključuje tudi posebne zbirke materialov, ki pričajo o delu in življenju filmskih legend, kot so Cary Grant, Katharine Hepburn, Alfred Hitchcock, John Huston in drugih; hranijo njihove osebne dokumente in korespondence, pogodbe, rokopise, časopisne članke, albume in drugo.
Umetnost in tehnologija, izobraževanje in zabava
Muzej bodo zgradili na zemljišču losangeleškega muzeja umetnosti (LACMA) v in ob znameniti stavbi Wilshire May Company iz leta 1939, ki že desetletje pripada LACMI. Obstoječo stavbo bodo revitalizirali; ohranili njeno zgodovinsko podobo in ji dodali nov, kupolast del futurističnega videza po načrtu nagrajenega italijanskega arhitekta Renza Piana. Ideja se napaja pri filmski umetnosti in njeni združitvi umetnosti in tehnologije. Muzej bo obsegal razstavne prostore, kinematografske dvorane, prostore za izobraževanje in posebne dogodke ter spektakularno teraso na strehi, ki bo omogočala razgled na vse strani mesta.