Penélope Cruz še danes pravi, da jo je izjemni nastop Victorie Abil v Almodovarjevem filmu Zveži me! pripravil do tega, da si je želela biti igralka. Foto: EPA
Penélope Cruz še danes pravi, da jo je izjemni nastop Victorie Abil v Almodovarjevem filmu Zveži me! pripravil do tega, da si je želela biti igralka. Foto: EPA

S projekcijo filma 2 na muhi (2 Guns) Baltasarja Kormakurja se bo danes na trgu Piazza Grande v Locarnu začel 66. filmski festival. Festival pod novim umetniškim vodjem Carlom Chatrianom bo na ogled med drugim ponudil 20 filmov v tekmovalni sekciji, med katerimi jih bo kar 18 doživelo svetovne premiere.

Chatrian je v predstavitvi dejal, da festival v Locarnu razume kot mesto, kjer poskušajo raziskovati dogajanje na meji filmskega spektra.

Širok razpon: od filma z Jennifer Aniston do Wernerja Herzoga
Na festivalu bodo med drugim prikazali film Richarda Curtiza Skozi čas, lahkotno ameriško komedijo Mi smo Millerjevi Rawsona Marshalla Thurberja ter film Blue Ruin (Modra ruševina) Jeremyja Saulnierja, ki je premiero doživel v Cannesu.

Poleg tega bodo predvajali izbor filmov Wernerja Herzoga, ki bo na festivalu prejel nagrado za življenjsko delo, med drugim tudi film Fitzcarraldo iz leta 1982, pripravili pa bodo tudi retrospektivo Georgea Cukorja, vključno s filmom Bogati in slavni iz leta 1981.

Za zlatega leoparda se bodo med drugim potegovali filmi Story of My Death (Zgodba o moji smrti) Alberta Serre, Our Sunhi (Naš Sunhi) Honga Sangsooja ter Real (Resnično) Kijošija Kurosave. Žiriji bo predsedoval filipinski režiser Lav Diaz.
Projekcija dokumentarnega filma Jaz sem Janez Janša pa bo del otvoritvenega programa OFF SIDE, ki poteka pod kuratorstvom producenta eksperimentalnega filma in organizatorja Fair Play Festivala v Berlinu in Luganu Franca Marinottiija.

Festival, ki se skupaj s Cannesom, Berlinom in Benetkami uvršča med najpomembnejše evropske filmske festivale, se bo končal 17. avgusta s projekcijo dokumentarca Pascala Plissona On the Way to School (Na poti v šolo) o različnih preprekah, ki jih doživljajo otroci po svetu na poti v šolo.