V 16-minutnem filmu Slobodana Maksimovića Nevidna roka Adama Smitha, nastalem v koprodukciji RTV Slovenija, igrajo Konstanze Dutzi, Makis Papadimitratos, Arnaud Humbert, Saša Pavlin Stošić, Francesco Borchi, Michael Baum, Ylenia Mahnić, Tine Ugrin, Vilma Baum in Biba Mancini. Foto: Slovenski filmski center
V 16-minutnem filmu Slobodana Maksimovića Nevidna roka Adama Smitha, nastalem v koprodukciji RTV Slovenija, igrajo Konstanze Dutzi, Makis Papadimitratos, Arnaud Humbert, Saša Pavlin Stošić, Francesco Borchi, Michael Baum, Ylenia Mahnić, Tine Ugrin, Vilma Baum in Biba Mancini. Foto: Slovenski filmski center
Slobodan Maksimović
Maksimovićev kratki igrani film govori o verižnih medsebojnih dolgovih posameznikov iz več evropskih držav, v težave in načrte katerih se bo vključila nevidna roka Adama Smitha iz naslova, ki predstavlja samoregulacijo trga in celotnega svetovnega gospodarstva. Foto: EPA

"Nekje v Evropi Grk dolguje Francozu, ki dolguje Slovenki, in ona Italijanu, ki denar dolguje Grku. Nemka, ki ne dolguje nikomur, si želi le miren spanec. Britanec išče izhod. Film je posnet v enem kadru, z ekipo in igralci, ki prihajajo iz več kot desetih držav. Vsi govorijo v svojem jeziku in vsi se razumejo," beremo v kratkem opisu filma Nevidna roka Adama Smitha.

Kratki igrani film Slobodana Maksimovića govori namreč o verižnih medsebojnih dolgovih posameznikov iz več evropskih držav, v težave in načrte katerih se bo vključila nevidna roka Adama Smitha iz naslova, ki predstavlja samoregulacijo trga in celotnega svetovnega gospodarstva, so zapisali organizatorji. V 16-minutnem filmu igrajo Konstanze Dutzi, Makis Papadimitratos, Arnaud Humbert, Saša Pavlin Stošić, Francesco Borchi, Michael Baum, Ylenia Mahnić, Tine Ugrin, Vilma Baum in Biba Mancini.

V enem samem kadru ujeto celotno dogajanje
One Take Film Festival so v Zagrebu prvič organizirali leta 2003 z namenom podpiranja filmov, ustvarjenih v enem kadru. Festival poteka vsako drugo leto, doslej pa so v tekmovalnem programu prikazali več kot 300 filmov iz 40 držav. V tekmovalni program letošnjega festivala, ki bo v Zagrebu med 19. in 21. oktobrom, so uvrščeni filmi iz 21 držav, največ jih je iz ZDA in Irana.

Za veliko nagrado festivala se tokrat potegujejo štirje celovečerci, posneti v enem samem filmskem kadru. Najdaljši film v konkurenci je 120-minutni celovečerec z izvirnim naslovom Taghbaz iranskega režiserja Šahrama Asadzadeha, piše na festivalski spleti strani. V tekmovalni program je sicer uvrščenih še 28 filmov, po večini krajšega trajanja.

Tragedija z Utoye za zaključek festivala
Zagrebški festival bo sklenil celovečerec Utoya norveškega avtorja Erika Poppea, ki je premiero doživel na letošnjem berlinskem filmskem festivalu. Poppe je navidezno v enem kadru v 72 minutah spregovoril o terorističnem napadu skrajnjega desničarja Andersa Breivika, ki je umoril 69 ljudi na norveškem otoku Utoya leta 2011. Filmsko dramo bodo predvajali v sklopu Poppeove retrospektive.

V vesolju in v ljubezni ...
Festival bo ob glavnem programu postregel tudi z naborom spremljevalnih vsebin. Ena od teh je One Take in Space, v sklopu katere bodo prikazali filme francoske avtorice Muriel Montini, ki je posnela več filmov v enem kadru za potrebe galerij in razstavnih prostorov. Medčloveški odnosi in ljubezen pa bodo v ospredju spremljevalnega programa One Take in Love.