Marko Marin je poučeval mnogo generacij gledaliških ustvarjalcev. Foto: Arhiv RTV SLO
Marko Marin je poučeval mnogo generacij gledaliških ustvarjalcev. Foto: Arhiv RTV SLO

V spomin pred kratkim umrlemu dolgoletnemu zaslužnemu profesorju gledališke zgodovine na ljubljanski Akademiji za radio, film in televizijo dr. Marku Marinu bodo na drugem programu TV Slovenija drevi ob 23.55 ponovno predvajali dokumentarno oddajo Marko Marin, dobri duh gledališča, in njegova Speča lepotica avtorja in režiserja Slavka Hrena iz leta 2001.

V oddaji se zanimivo prepletata dve Marinovi življenjski ljubezni – pedagoško delo na Akademiji in neverjeten osebni angažma pri obnovi gradu Mirna. O profesorju pripovedujejo med drugim njegovi nekdanji študenti: Boris Cavazza, Milena Zupančič, Jerica Mrzel, Iztok Jereb in drugi, sodelavci z AGRFT-ja in tudi prijatelji iz društva za obnovo gradu Mirna. Posebej dragoceni so spomini na obdobje delovanja v koprskem Mestnem gledališču v šestdesetih letih, ko je režiser Marin pogumno angažiral študente igre Cavazzo, Zupančičevo, Grbčevo, Šava in druge mlade igralce in jih kalil v profesionalnem gledališkem življenju.

Marko Marin se je rodil leta 1930 v Gabrovki pri Litiji. Leta 1958 je diplomiral na umetnostni zgodovini na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 1963 pa končal še študij gledališke in radijske režije na Akademiji za igralsko umetnost (AIU). Po končanem študiju se je na AIU-ju zaposlil, obenem pa šest let režiral predstave v koprskem Mestnem gledališču. Po ukinitvi koprske gledališke hiše, s čimer se profesor nikoli ni mogel sprijazniti, se je v celoti posvetil delu s študenti dramaturgije, gledališke in radijske režije ter dramske igre. Ukvarjal se je tudi z raziskovalnim delom in deloval na več znanstvenih področjih ter bil na AGRFT-ju dolgoletni delegat pri Mednarodni zvezi za gledališke raziskave. Omeniti velja njegove študije in znanstvene prispevke o Škofjeloškem pasijonu, Ruških verskih igrah in razpravo "O prisotnosti portretov Franceta Prešerna" ter študijske sestavke o avstrijskem slikarju Franzu Kurzu zum Thurnu und Goldensteinu. Med drugim je predaval na univerzah na Dunaju, Leipzigu in Barceloni.