Lik Matta Damona skuša sam preživeti na Marsu, medtem ko se njegovi kolegi na Zemlji, s katerimi nima stika, odločajo, ali naj na planet pošljejo reševalno odpravo. Foto: Blitz film
Lik Matta Damona skuša sam preživeti na Marsu, medtem ko se njegovi kolegi na Zemlji, s katerimi nima stika, odločajo, ali naj na planet pošljejo reševalno odpravo. Foto: Blitz film
Marsovec
Film so posneli v slavni rdeči puščavi Jordanije. Foto: Blitz film
Marsovec
Film je svojo premiero že dočakal - v vesolju. Predvajali so ga namreč astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: Blitz film

Med promocijo filma Marsovec je bilo veliko povedanega o tem, da je navedena znanost verodostojna: ekipa naj bi se pred snemanjem izdatno posvetovala z vesoljsko agencijo NASA.

Iz napovednika je lahko razbrati, da se lik Matta Damona, botanik Mark Watney, znajde v zagati: v modulu, ki naj bi življenje vzdrževal mesec dni, bo moral na površju Marsa nekako preživeti štiri leta, če hoče dočakati reševalno misijo, ki ga bo odpeljala z rdečega planeta. "Tole sranje moram rešiti znanstveno," suvereno najavi naš protagonist.

No, John Logsdon, nekdanji direktor Inštituta za vesoljsko politiko na Univerzi Georgea Washingtona, že opozarja na veliko (črno) luknjo v samem jedru zgodbe. Nevihta, zaradi katere Damonov lik ostane ujet na Marsu, je prikazana kot udarec s silo orkana, ki po zraku razmetava tudi velike kamne. Težava je v tem, da bi redka atmosfera Marsa tak veter oklestila na zgolj rahlo sapico, opozarja Logsdon.

Ameriški znanstvenik se ob tem sprašuje še, kakšen vpliv bi šibka sila težnosti imela na astronavtovo sposobnost hoje: zdi se mu, da bi najbrž poskakoval, ne pa čisto normalno hodil, kot to počne v filmu. "Gotovo ne bi mogli hoditi kot po zemlji - prej bi poskakovali, podobno kot po Luni," je komentiral za The Sunday Times. "Tudi peščena nevihta je nepravilna. Atmosfera je preredka za tako silo. Vetrov ne bi občutili, ne glede na njihovo hitrost."

To bi bil precej antiklimaktičen zaključek ...
Film se prav tako izogne vprašanju, kakšne posledice bi na protagonista imela visoka stopnja radiacije na Marsu. "Botanik bi najbrž zelo zbolel ali pa, če bi se vrnil na Zemljo, kako leto pozneje umrl za rakom."

Znanstveno doslednost Marsovca so sicer do zdaj načeloma hvalili. Scott Hubbard, profesor na oddelku aeronavtike na univerzi Stanford, je potrdil, da je čisto verodostojno prikazano, kako bi astronavt gojil hrano, medtem ko bi čakal na rešitev.

Predmet številnih pohval je bila tudi raznolikost igralske zasedbe, v kateri so poleg Damona še Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara, Donald Glover, Michael Peña in Mackenzie Davis.