Francoska igralka in režiserka Sophie Marceau bo v času festivala gotovo v ospredju francoskih medijev. Foto: EPA
Francoska igralka in režiserka Sophie Marceau bo v času festivala gotovo v ospredju francoskih medijev. Foto: EPA

Francosko obalno mesto bo med 13. in 24. majem središče svetovne filmske srenje. Člani žirije bodo morali znova zavihati rokave: v tekmovalni sekciji je za zdaj 21 filmov, med katerimi bo eden osvojil zlato palmo. Večina članov 9-članske žirije je s svojimi filmi že sodelovala na tem prestižnem festivalu: Gyllenhaal je leta 2007 tam predstavljal Zodiaca, Millerjeva pa lani Foxcatcherja: Boj z norostjo. Nekdanje Bondovo dekle, igralka in režiserka Sophie Marceau bo edina francoska članica letošnje žirije, prav tako bo edina španska predstavnica Rossy de Palma, ki najbolj znana po svojih ekscentričnih likih v filmih Pedra Almodovarja, velikega ljubljenca Cannesa.

Mehiški režiser del Toro in kanadski čudežni deček Dolan bosta tokrat na drugi strani festivalskega dogajanja, potem ko se je del Torov Pan's Labyrinth za zlato palmo potegoval leta 2006, šele 26-letni Dolan pa se lahko pohvali že s štirimi filmi. Za lansko Mamico je, skupaj z Jean-Lucom Godardom Goodbye to Language, prejel zlato žirijo.

Letošnji festival bo odprl film režiserke Emmanuelle Bercot o problematičnem najstniku Malonyju, ki ga spremlja od šestega do 18. leta. Zanj se zavzameta socialna delavka in otroška sodnica, ki jo je upodobila francoska igralska legenda Catherine Deneuve.

V program festivala (natančneje sekcijo Un certain regard, ki ji bo predsedovala filmska igralka Isabella Rossellini) se je uvrstila tudi hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit (Zvizdan), v celoti posneta na Hrvaškem v okolici Knina.