Samo Bog odpušča Nicholasa Windiga Refna je eden tistih, ki občistva polarizira na navdušence in goreče sovražnike. Foto:
Samo Bog odpušča Nicholasa Windiga Refna je eden tistih, ki občistva polarizira na navdušence in goreče sovražnike. Foto:
Zoran, moj nečak idiot
Čakamo še na redno slovensko distribucijo duhovite koprodukcije Zoran, moj nečak idiot.

Že pred večerno slovesnostjo ob odprtju se bo FEMF začel z matinejo kratkega filma Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža?.

Na festivalu, ki ga pripravljajo Zavod FEMF, Občina Piran in Avditorij Portorož, bodo v glavnem tekmovalnem programu prikazali 11 filmov. Festival bo ponudil še fokus na sodobni švedski film, otroške filme, delavnice za otroke in mlade ter posebne projekcije s poudarkom na novih slovenskih filmih in koprodukciji.

Filmi s kritično družbeno noto
V sklopu vzporednega programa v sodelovanju z Univerzo na Primorskem pripravljajo tudi okroglo mizo o nasilju in politiki ter v sodelovanju z Amnesty International predavanje in pogovor na temo kršenja človekovih pravic in etničnega čiščenja.

Drevišnje odprtje festivala bo sovpadalo s prihodom zgodovinskega plovila trabakule Isola d' oro iz Benetk, ki mu bosta sledili projekcija črne komedije režiserja Mattea Leotta Zoran, moj nečak idiot ter koncert skupine Istranbul.

Skandinavija sreča Sredozemlje
V tekmovalnem programu festivala bodo sicer prikazali kriminalno dramo Samo Bog odpušča režiserja Nicolasa Windinga Refna, pustolovsko dramo Inuk: Eskimovo potovanje v režiji Mika Magidsona, dramo Mlada in lepa režiserja Francoisa Ozona, dramo Ulica v Palermu režiserke Emme Dante, kriminalko Ostrostrelec v režiji Micheleja Placida, zgodovinsko dramo Michael Kohlhaas v režiji Arnauda des Pallieresa, film Ponarejevalec režiserja Gorana Markovića, film V vsaki roki pištola režiserja Cesca Gaya, politični triler režiserja Danieleja Vicarija Diaz: Ne počistite te krvi, dramo V razcvetu režiserjev Nane Ekvtimishvili in Simona Grossa ter dramo režiserja Gorana Paskaljevića Ko se zdani.

Žirija, ki jo sestavljajo Zlatko Vidacković, Valentin Perko in Lenka Kny, bo podelila nagrado za najboljši film v tekmovalnem programu, nagrado Vilka Filača najboljšemu direktorju fotografije ter nagrado za režijo. Poleg teh bodo podelili še festivalski nagradi za življenjski prispevek na področju kinematografije in za posebni dosežek na področju dokumentaristike.