Project Almanac je film iz priljubljenega žanra
Project Almanac je film iz priljubljenega žanra "najdenih posnetkov", režiral pa ga je novinec Dean Israelite. Foto:
Michael Bay
Produkcijska hiša Platinum Dunes je bila sprva namenjena zgolj snemanju adaptacij klasik iz žanra grozljivk, kot sta Nočna mora na ulici brestov in Teksaški pokol z motorko (kritiki so oba raztrgali). V zadnjem času so zajadrali v malo velikopoteznejše vode in posneli nekaj uspešnic, denimo srhljivko Očiščenje in adaptacijo stripa Ninja želve. Foto: EPA

V napovedniku za prihajajoči znanstvenofantastični spektakel o potovanju skozi čas, Project Almanac, pod katerega je podpisana Bayeva produkcijska hiša Platinum Dunes, lahko vidimo prizor, v katerem liki na televiziji gledajo televizijske posnetke letalske nesreče. Svojci žrtev (resnične) nesreče, ki se je sredi devetdesetih zgodila v letalskem oporišču Fairchild v Washingtonu, so se pritožili, da je filmska ekipa uporabila avtentične posnetke s prizorišča smrti štirih letalcev. Bay je zdaj na studio Paramount naslovil prošnjo, naj posnetke iz filma umaknejo.

"Mislil sem, da so posebni učinki"
"Danes sem izvedel, da so v filmu Project Almanac, ki ga je režiral nadarjen novinec, uporabili dvesekundni posnetek resnične nesreče letala B-53. Ko mi je režiser predvajal svojo različico, sem mislil, da gre za posebni učinek, kakršnih je v filmu veliko," je Bay zapisal v svojo izjavo za javnost.

"Režiserjem, ki delajo pri Platinum Dunesu, nalagam ogromno odgovornost. Žal je bila v tem primeru sprejeta napačna odločitev za uporabo resničnega posnetka, ne da bi pri tem pomislili na učinek, ki ga bo to imelo na svojce mrtvih."

Opravičilo je svojce pomirilo
Whitney Wolff Thompson, hčerka enega izmed padlih letalcev, Bayevo opravičilo sprejema: "Gospod Bay, iz dna srca se zahvaljujem za vaše opravičilo in hiter odziv. Cenim vašo pripravljenost priznati, da gre za resnično letalsko nesrečo in da je bila uporaba posnetka napaka." Obenem svojci pravijo, da ne nameravajo tožiti, češ da so hoteli samo umik posnetkov. Film v ameriške kinematografe prihaja 30. januarja.

Ne ravno izviren zaplet
Project Almanac je film iz priljubljenega žanra "najdenih posnetkov", režiral pa ga je novinec Dean Israelite, ki je imel na razpolago 12 milijonov dolarjev. Gre za zgodbo o skupini najstnikov, ki zgradijo časovni stroj, s katerim skušajo popraviti napake iz preteklosti - a kmalu ugotovijo, da "učinek metulja" lahko celotno zgodovino poruši kot domine.

Produkcijska hiša Platinum Dunes je bila sprva namenjena zgolj snemanju adaptacij klasik iz žanra grozljivk, kot sta Nočna mora na ulici brestov in Teksaški pokol z motorko (kritiki so oba raztrgali). V zadnjem času so zajadrali v malo ambicioznejše vode in posneli nekaj uspešnic, denimo srhljivko Očiščenje in adaptacijo stripa Ninja želve.