Michael Moore s svojimi družbeno angažiranimi dokumentarci, v katerih se nikakor ne trudi biti nepristranski, redno dviga prah. Foto: EPA
Michael Moore s svojimi družbeno angažiranimi dokumentarci, v katerih se nikakor ne trudi biti nepristranski, redno dviga prah. Foto: EPA
Moore je marljivo poziral za selfije s študenti. Foto: Twitter

Informacije o tem, da je Moore, ki je zaslovel z oskarjem nagrajenim dokumentarcem Bovling za Columbine (2002), pozneje pa je posnel ostro kritiko Busheve zunanje politike in najdonosnejši dokumentarni film vseh časov, Fahrenheit 9/11 (2004), v Ljubljani, so se najprej pojavile na Twitterju, za MMC pa jih je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi EF-ja Dušica Vehovar Zajc.

"Priročna" predavanja v angleščini
Kot je pojasnila, je Moore njihovo fakulteto obiskal v torek dopoldne, posnel je izjave študentov in predavanje v angleščini. Prav Ekonomsko fakulteto je izbral, ker imajo ameriško akreditacijo AACSB in izvajajo predavanja v angleščini na dodiplomski, podiplomski in doktorski stopnji študija, je dodala.

Skupaj s snemalno ekipo, ki je štela le nekaj članov, menda so bili med njegovimi sodelavci tudi Slovenci, je posnel izjave tako domačih kot tujih študentov. Čeprav je najprej nameraval ostati le kakih 20 minut, je nato s študenti prijazno kramljal in z njimi poziral skoraj dve uri, je še povedala Vehovar Zajčeva.

Slovenija tokrat v boljši luči kot v filmu Sicko?
Moora Slovenija zanima, menda celo "fascinira", izključno v kontekstu brezplačnega visokošolskega izobraževanja, kaj točno je širša tematika nastajajočega filma, ki ga snema na lokacijah po vsej Evropi, pa javnosti še ni znano. Do zdaj se je v svojih filmih in zapisih loteval že najrazličnejših tem: od pravice do posedovanja in nošenja orožja v ZDA, globalizacije in velikih korporacij do ameriške (zunanje) politike, zdravstvenega sistema in kapitalizma.

To sicer ne bo prvič, da bo v Moorovem dokumentarcu omenjena Slovenija. Že v svoji kritiki ameriškega zdravstvenega sistema Sicko (2009) jo je omenil, a ne v najboljšem kontekstu: "ZDA so zdrknile na 37. mesto na svetu po kakovosti zdravstvene oskrbe, le z rahlo prednostjo pred Slovenijo."