Prizor iz nemškega filma Črepinjska sodba. Foto: Kinodvor
Prizor iz nemškega filma Črepinjska sodba. Foto: Kinodvor
Prizor
Prizor iz poljskega filma Uspavanka iz Phnom Penha. Foto: Kinodvor
Kaj prinaša Festival migrantskega filma?

Festival organizirata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat od leta 2010 v času okoli svetovnega dne beguncev, ki je 20. junija. Kot pravijo, bi radi domačemu občinstvu vsako leto ponudili izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo aktualne teme, povezane z migracijami, azilom in begunci.

Festival bo otvoril film Germanija argentinskega režiserja Maximiliana Schonfelda. Gre za zgodbo o zadnjih dnevih družine iz skupnosti povolških Nemcev, ki živi v vasici v pokrajini Entre Rios. Družinsko kmetijo je opustošila kuga in vaščani, ki to vidijo kot božjo kazen, se skušajo izogibati stikov z družino.

Festival bo v novi preobleki uvedel tudi tekmovalni program. Žirija v sestavi Simon Popek, Goran Vojnović in Lana Zdravković bo podelila dve nagradi. Za nagrado za najboljši kratkometražni film se bo potegovalo sedem del, za nagrado celovečerni film pa pet.

Poleg projekcij bo v sklopu festivala potekalo tudi šest okroglih miz in štirje medkulturni dogodki, med drugim pod naslovom Skuhna, svetovna kuhinja po slovensko predstavitev migrantske kulture in kulinarike.

Spored festivala najdete tukaj.

Različni vzroki migracij
V okviru festivala želijo preseči tradicionalno razumevanje pojma "begunec" in osvetliti tudi modernejše vzroke in oblike begunstva ter migracij. Ljudje morajo svoje domove zapustiti iz najrazličnejših razlogov. Osebne lastnosti in okoliščine, kot so politično prepričanje, etnični in kulturni izvor, veroizpoved in spolna usmerjenost na eni strani ter pomanjkanje možnosti za dostojno življenje, povezano z neenakomerno družbeno in gospodarsko razvitostjo držav in regij na drugi, ostajajo pomembni vzroki (prisilnih) migracij. A novo stoletje s seboj hkrati prinaša nove dejavnike, kot so podnebne in druge okoljske spremembe, ki povzročajo nove valove in smeri svetovnih migracijskih tokov, pojasnjujejo organizatorji.

Za premislek azilnih politik
Opozoriti želijo, da je beguncem nujno omogočiti dostojno življenje v naši skupnosti, zato je potreben kritičen premislek migracijskih in azilnih politik ter skupno delovanje za polnopravno vključitev vseh migrantov. Filmske zgodbe poleg tega ne osvetljujejo le težav, s katerimi se spoprijemajo migranti, temveč pokažejo tudi, da je medkulturni prenos znanja in kroženje ustvarjalnih energij pogoj družbenega razvoja.

"Zato je osrednje sporočilo festivala svetlo in polno upanja! Svojega poslanstva ne išče zgolj v informiranju, z znanjem in razumevanjem želi občinstvo spodbuditi k sprejemanju raznolikosti in poziva k skupni angažiranosti," so še zapisali organizatorji.

Kaj prinaša Festival migrantskega filma?