Misija: Nemogoče 3 verjetno ne bo ugledala sveta računalniških iger. Foto: Reuters
Misija: Nemogoče 3 verjetno ne bo ugledala sveta računalniških iger. Foto: Reuters
Tom Cruise
Ljubitelji filma bodo na svoj račun vendarle prišli z novim modelom mobilnega telefona. Foto: EPA
Igralska zasedba filma Misija: Nemogoče 3
Bi bila igra dovolj privlačna tudi brez Toma Cruisa? Foto: EPA

Marsikateri akcijsko manj nabit film kot Misija: Nemogoče 3 - na primer Da Vincijeva šifra - se bo lahko skoraj vzporedno s premiero filma pohvalil tudi z izidom računalniške igrice. Zaenkrat kaže, da se virtualno ne bomo mogli vživeti le v vlogo tajnega agenta Ethana Hunta ali, po domače, Toma Cruisa. Studio Paramount bo franšizo razširil le z novim modelom mobilnega telefona, ki se bo na tržišču pojavil vzporedno s filmom.



Muhasti zvezdnik
Skupni imenovalec med zgoraj omenjenima filmoma kar bije v oči - in pri tem ne mislimo studia Paramount, ampak glavnega igralca, Toma Cruisa. Zvezdnik svoje podobe še nikoli ni "posodil" za računalniško obdelavo, pa čeprav so po predlogi filmov Top Gun in Misija: Nemogoče v zadnjem času že izšle igrice. Še več, njegova podoba se ne pojavi niti na ovitkih igric ali v reklamah zanje. Junak igrice Minority Report je bil nalašč spremenjen, da bi bil Cruisu čim manj podoben (imel je na primer svetle lase).

Vsakdo ni na prodaj
Seveda Tom ni edini, ki svoje podobe noče "razprodati" na vse strani. Al Pacino je odklonil sodelovanje pri lanski igrici Boter (a je popustil pri Brazgotincu, ki v trgovine prihaja letos), Toma Hanksa pa boste zaman iskali v računalniški Da Vincijevi šifri. Njegov lik seveda ne bo izrezan, le oblikovan bo po nekom drugem.

Pojavlja se seveda vprašanje, zakaj kdo ne naredi igrice Misija: Nemogoče 3 pa čeprav brez Cruisa. Analitiki medijev odgovarjajo, da so visokoproračunski akcijski filmi še vedno tvegan posel; tudi tisti, katerim napovedujejo rušilni uspeh, včasih povsem pogorijo. Catwoman so kritiki raztrgali in tudi zadnji del sage o batmanu je imel le skromen uspeh. Načrtovanje igrice je tako le še dodatno tveganje in izguba denarja, če se film izkaže za ponesrečen projekt.