Podelitev nagrad ob koncu festivala bo potekala v graškem Orpheumu. Foto: Diagonale
Podelitev nagrad ob koncu festivala bo potekala v graškem Orpheumu. Foto: Diagonale
Georg Friedrich
Veliko igralsko nagrado so že predali Georgu Friedrichu. Foto: Diagonale

Letošnjo izdajo festivala avstrijskega filma Diagonale je odprl dokumentarni film Das Grosse Museum (Veliki muzej) režiserja Johannesa Holzhausena. Dokumentarec, katerega snemanje je trajalo dve leti, je posvečen dunajskemu umetnostnozgodovinskemu muzeju, gledalcu pa ponuja necenzuriran vpogled v delo zaposlenih, življenja katerih so kdaj že prav komično povezana z življenjem te institucije. Režiser se je odločil za film brez komentarja, slike in dogajanje v muzeju govorijo sami zase.

Direktorica festivala Barbara Pichler je imela kot vsako leto angažiran uvodni govor, v katerem je opozorila na moč filma in njegovo vlogo nastavljanja zrcala. Prikazali so tudi videopeticijo, v kateri različni avstrijski ustvarjalci opozarjajo na škodljivost potez njihove vlade. Zaradi finančnih zagat se bo na televiziji za 30 odstotkov zmanjšala domača produkcija, nadomestile jo bodo seveda uvožene, praviloma ameriške nanizanke.

Obisk mogoč še do nedelje
Do nedelje bo v Gradcu na ogled vrsta igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov. Letošnja mednarodna gostja je Agnès Godard, ki je med drugim poskrbela za fotografijo filmov Claire Denis, v preteklosti pa je sodelovala tudi z imeni, kot sta Wim Wenders ali Peter Greenaway.

Na predzadnji dan festivala bodo podelili nagrade, med drugim za najboljše igralske stvaritve in najboljši film v različnih žanrih. Veliko igralsko nagrado pa so že v torek predali Georgu Friedrichu, ki je med drugim nastopil v filmih Učiteljica klavirja (2001), Severna stena Eigerja (2008) in Faust (2011).

V Gradec vabijo Diagonale
V Gradec vabijo Diagonale