Morricone častnega oskarja za življenjsko delo k sreči ni razumel kot znak za upokojitev. Foto: EPA
Morricone častnega oskarja za življenjsko delo k sreči ni razumel kot znak za upokojitev. Foto: EPA
Glasbenim motivom iz Najboljše ponudbe lahko prisluhnete v odlomkih spodaj.

Evropska filmska akademija (EFA) je "vsestranskemu skladatelju in pravemu mojstru" nagrado namenila za glasbo za film Giuseppeja Tornatoreja Najboljša ponudba.

"Morricone znova dokazuje, da zna ohraniti svoj slog in obenem ostati zvest slogu režiserja in filma," je v obrazložitvi nagrade zapisala sedemčlanska žirija, ki je v ponedeljek objavila prejemnike nagrad za tehnične dosežke v kinematografiji. Večino drugih nagrad, med njimi nagradi za najboljši film in režijo, bodo oznanili na slovesnosti v nemški prestolnici.

Najboljša ponudba je sicer zgodba o ekscentričnem dražitelju umetnosti - igra ga Geoffrey Rush -, ki razvije nezdravo obsedenost s premožno dedinjo in zbirateljico; obenem je to eden "redkih mainstream filmov, ki načenja tematiko agorafobije".

Kdo-je-kdo evropskega filma
Morricone je kariero začel kot trobentač. Zaslovel je po ponarodelih skladbah za "špageti vesterne" Sergia Leoneja iz 60. let prejšnjega stoletja. Delal je z režiserji, kot so Brian De Palma, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodovar in Oliver Stone. Med drugim je prejel tri grammyje, dva zlata globusa, oskarja za življenjsko delo in nagrado polar, ki velja za Nobelovo nagrado za glasbo. Desetega novembra bo skladatelj dopolnil 85 let.

Evropski dosežki, ki smo jih ali pa jih še bomo videli
Med "tehničnimi" nagrajenci bo tudi Paco Delgado, ki je za črno-belo Blancanieves (Sneguljčico) - film bomo lahko videli na letošnjem Liffu - ustvaril najboljšo kostumografijo, film Paradiž: Vera Avstrijca ulricha Siedla pa se ponaša z najboljšim oblikovanjem zvoka. Najboljši direktor fotografije je Asaf Sudry, ki je posnel izraelsko dramo Rame Burshteina, Fill the Void, zgodbo o mladi hasidski judinji, ki je prisiljena v dogovorjeni zakon s starejšim vdovcem. Najboljšo scenografijo je s svojo "gledališko" interpretacijo ruskega dvora v Ani Karenini ustvarila Sarah Greenwood.