José Mujica in Noam Chomsky na konferenci, naslovljeni Izzivi vzpostavitve solidarnostnih demokracij, ki je v tem tednu potekala v urugvajski prestolnici Montevideo. Foto: EPA
José Mujica in Noam Chomsky na konferenci, naslovljeni Izzivi vzpostavitve solidarnostnih demokracij, ki je v tem tednu potekala v urugvajski prestolnici Montevideo. Foto: EPA
José Mujica
Leta 1935 rojeni José Mujica je nekdanji gverilski borec, Urugvaju pa je predsedoval med letoma 2010 in 2015 ter se v zgodovino med drugim zapisal kot "najskromnejši predsednik na svetu". Foto: EPA
Noam Chomsky
Leta 1928 rojeni Noam Chomsky velja za očeta modernega jezikoslovja in za največkrat citiranega še živečega filozofa, ljudje pravzaprav derejo na njegova predavanja skorajda kot na rockovske koncerte. Foto: EPA

Oba protagonista filma sta v že kar častitljivih letih – José Mujica jih šteje 82, Noam Chomsky pa 88 –, vendar sta se kljub temu lotila snemanja dokumentarca na skupnem potovanju z Volkswagnovim modrim hroščem iz leta 1987, ki je v lasti Mujice. Med predsedovanjem je Urugvajec slovel tudi po tem, da se je naokoli prevažal s tem skromnim vozilom. Tudi sicer živi v skromni hiši z ženo Lucio, s katero nimata otrok, ukvarjata pa se z vzgojo krizantem, z njima pa živi še trinoga psička Manuela.

O dokumentarcu je za zdaj zelo malo znanega, predstavnik za stike z javnostmi produkcijske hiše, ki ga je posnela, je dejal le: "Vodilni motiv filma je združitev modrecev s severa z modreci z juga," poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Karizmatični in sploh neobičajni predsednik
Sicer pa je v Montevideu rojeni José Mujica nekdanji gverilski borec, pozneje je bil kmetijski minister, na čelu Urugvaja pa je bil med letoma 2010 in 2015. Znan je bil kot "najskromnejši predsednik na svetu", saj je kar 90 odstotkov svoje predsedniške plače daroval v dobrodelne namene, in sicer najpogosteje za pomoč revnim in v podporo malim podjetjem.

Po končanju mandata je Mujica državo pustil v dobrem gospodarskem stanju, šestodstotna brezposelnost je bila do takrat najnižja v zgodovini države, njegovo predsedovanje so zaznamovale tudi številne spremembe na družbenem področju. Sprejel je za mnoge sporne zakone o uzakonitvi splava in istospolnih porok ter o legalizaciji marihuane, izrazil je pripravljenost, da Urugvaj sprejme šest zapornikov iz Guantanama, širokih rok pa so sprejeli tudi sirske begunce.

Raziskovalec delovanja množičnih medijev in goreč zagovornik človekovih pravic
V Filadelfiji rojeni oče modernega jezikoslovja, filozof in politični aktivist Noam Chomsky je bolj kot znanstvenik prepoznaven kot neizprosen kritik politike ZDA. Sam se deklarira za libertarnega socialista in anarhista, pogosto se oglaša s kritiko sodobnega kapitalizma.

Med najpomembnejša dela Chomskega spadajo Skladenjske strukture (1957), Logična struktura jezikoslovne teorije (1975), Jezik in odgovornost (1979), Ameriška moč in novi mandarini (1969), Nujne iluzije ... (1989), Vojna razredov (1996), Dobiček med ljudmi: neoliberalizem in svetovni red (1998) in Nova generacija označuje pot ... (2001). Je stalni gost najrazličnejših univerz po svetu, leta 2005 so ga gostili tudi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Sicer pa sta se tako Mujica kot Chomsky v tem tednu udeležila konference v urugvajski prestolnici Montevideo, naslovljene Izzivi vzpostavitve solidarnostnih demokracij.