Ravter bo na Berlinalu presojal filme v Panorami. Foto: Igor Škafar/Mladina
Ravter bo na Berlinalu presojal filme v Panorami. Foto: Igor Škafar/Mladina
V Panoramo je vsakič vključenih več kot 40 filmov. Foto: EPA

Na Berlinalu namreč filme v različnih sekcijah presoja kar 16 žirij; direktor Slvoenske kinoteke bo član komisije, ki bo podelila nagrado label Europa cinemas, ob njem bodo filme v sekciji Panorama presojali še Georgette Ranucci, Michal Drobny in Christian Schmalz.

Nagrado so prvič podeljevali v Cannesu leta 2003, leto pozneje jo je sprejel beneški festival, na Berlinale pa se je preselila leta 2005. Njen namen je predvsem pomagati evropskim filmom pri distribuciji ali promociji izdelkov pri evropskem občinstvu in medijih, o tem, kateri filmi si to še posebej zaslužijo, pa vsakič presojajo predstavniki prikazovalcev filmov.

Prikaz gibanj v umetniškem filmu
Panorama je takoj za tekmovalnim programom druga najbolj elitna sekcija na Berlinalu. Program v njej je razdeljen na tri področja: na glavne in dokumentarne filme ter na t. i. show films. V Panoramo se uvrstijo priznani režiserji, selektorji pa v sekcijo vključijo tudi debitanstke filme najobetavejšnih režiserjev; skupek vseh izdelkov naj bi prikazal gibanja v umetniškem filmu, poleg tega naj bi sekcija pomagala premostiti prepad med umetniško vizijo in komercialnimi interesi.

Nagrad polna Panorama
Več kot 40 filmom v Panorani je namenjenih več nagrad. T. i. teddy award je priznanje za gejevske in lezbične filme in je med nagradami za filme tega žanra zelo cenjena, prav tako ima precej veljave nagrada Manfreda Salzgeberja, ki so jo v spomin na človeka, ki je ustanovil in oblikoval Panoramo, prvič podelili leta 1999. Svojega zmagovalca v sekciji izbere tudi žirija mednarodnih kritikov FIPRESCI, alternativa temu zmagovalcu pa je po navadi izbor občinstva.